De Paula Munteanu/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Compania Air Moldova a intrat în datorii, care se estimează la peste 3 milioane de euro, dar, cu toate astea, la 30 iunie curent, Administraţia de Stat a Aviației Civile (ASAC) a prelungit pentru încă un an Certificatul de operator aerian al companiei.
Acest document, AOC, atestă capacitatea companiei aeriene de a asigura securitatea zborurilor și se referă exclusiv la operarea și întreținerea aeronavelor. Conform Regulamentului Aviaţiei Civile (RAC), prelungirea termenului de valabilitate a certificatului se face în cazul în care operatorul prezintă dovada achitării tuturor datoriilor către alţi agenţi aeronautici şi a deţinerii mijloacelor băneşti suficiente pentru executarea activităţii solicitate fără venit timp de 6 luni, dar nu mai puţin de 500 de mii de lei.
De asemenea, potrivit RAC-AZ 0020 (RAC-AZ – Regulament privind autorizarea zborurilor), pentru a obţine Autorizaţie de exploatare a unei rute aeriene, compania trebuie să satisfacă următoarele cerinţe:
1) să dispună de resurse financiare suficiente pentru acoperirea cheltuielilor legate de operarea regulată a rutei aeriene pe parcursul a trei luni cu aeronavele indicate în cerere cu capacitate maximă, fără a se ţine cont de eventualul venit operaţional;
2) să dovedească lipsa datoriilor cu termen depăşit faţă de ASAC şi agenţii aeronautici ai R. Moldova, care prestează servicii aeroportuare, de navigaţie aeriană, catering, alimentarea aeronavelor cu combustibil, handling.
Însăși ASAC ar fi trebuit să suspendeze autorizațiile deţinute de compania Air Moldova pentru exploatarea rutelor aeriene, nu să îi ofere, la 30 iunie 2011, prelungirea Certificatului de operator aerian.
Menționăm că același organ de profil atenţionează printr-o scrisoare (document) că, printre alte iregularităţi, ce ţin şi de siguranţa zborului, compania are o datorie de peste 49,3 milioane de lei faţă de alţi agenţi economici care prestează servicii în domeniul aviaţiei civile, iar capitalul propriu este mai mic decât valoarea capitalului statutar, care trebuie să fie de cel puţin 500 de mii de lei.
Datoriile companiei de stat numai către Lukoil constituiau în luna aprilie 2011 peste 19 milioane de lei. La ce sumă se estimează atunci toate datoriile? Și de ce a primit din nou autorizația? Poate este cineva din autoritățile statului, ce o protejează?
Și ultima întrebare:
În cazul în care compania Air Moldova nu dispune de suma necesară de bani pentru a asigura securitatea avioanelor, nu se supune unui mare risc folosindu-ne de serviciile acesteia?