Merkel dă indicații Spaniei

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Resursele Fondului european de stabilitate financiară (FESF), nu vor fi suficiente pentru a stopa răspândirea crizei fiscal europene şi cea a datoriilor, în cazul în care coeficientul de "datorie / PIB" (raportul dintre datoria la PIB) din Spania va rămâne la acest nivel, la care este acum. Acestea au fost declarate de către cancelarul german Angela Merkel, în timpul unor discursuri în faţa membrilor aripii de tineret a Uniunii Creştin Democrate.

Ea a solicitat, de asemenea Spaniei să îşi dubleze eforturile de a reduce nivelul datoriei publice. Merkel a recunoscut că autorităţile spaniole au făcut mult în această direcţie, dar cel mai probabil, vor fi nevoite să facă și mai mult pentru a restabili încrederea în pieţe.

Merkel a spus că zona euro ar trebui să continue în limitele sale prezente, însă emisiune de obligaţiuni monetară nu este tocmai necesară.

"Avem nevoie să mărim fondul de stabilizare şi să punm în aplicare planul propus de David Cameron (premierul britanic),"pentru a apăra moneda unică europeană", – a subliniat cancelarul. În opinia sa, aceste măsuri vor câştiga în cazul în care toate problemele din ţară vor fi coordonate pentru a reduce cantitatea de datorii, în caz contrar, în situația în care deficitul bugetar rămâne la nivelul de 120% din PIB ".

Datoria națioanlă a statelor din zona euro, conform rezultatelor din anul trecut, a crescut până la niveluri record.
Nivelul mediu al datoriei în zona euro a crescut în 2010 la 85,4% din PIB, comparativ cu 79,8% din PIB cu un an mai devreme.

Cea mai mare rată a datoriei a fost înregistrat în Grecia (144.9% din PIB) şi Italia (118.4%). De asemenea, nivelul ridicat inregistrat in Belgia (96,2%), Irlanda (94,9%), Portugalia (93,3%), Germania (83,2%), Franţa (82,3%), Ungaria (81,3 %), Marea Britanie (79,9%), Austria (71,8%), Malta (69,0%), Ţările de Jos (62,9%), Cipru (61,5%) şi Spania (61%).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare