Dolarul își pierde supremația mondială! Vezi care este cauza

De Mariana Nicolaev/ Chişinău/ Moldova.ORG/ — După șocul din vara trecută, America se pare că s-a liniștit nițel, dar iată că loviturile continuă să vină.

Supremația finanțelor americane – dolarul, începe să lunece de pe tronul său, iar asta se întâmplă din cauza riscurilor majore din cadrul economiei mondiale, care motivează mai multe țări să efectueze tranzacții valutare directe.

Printre țările cu o atare inițiativă, este și Rusia cu Iranul, state care deja au anunțat că schimburile comerciale pe care le vor executa, se vor face direct în monedele naționale.

Dolarul a deține titlul de principala monedă de rezervă a lumii de câteva decenii, cam de pe la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Abia aparițiamonedei unice europene a devenit o alternativă a rezervelor, dar care la general, nu a afectat foarte mult din faima dolarului.

Cele mai multe tranzacţii internaţionale în afara Europei se fac încă în dolari şi principalele cotaţii ale mărfurilor sunt în moneda americană.

O detașare de dolarul american, au anunțat-o și Rusia cu Beijingul în cadrul relațiilor comerciale încă în 2010, dar schimburile economice dintre cele două ţări sunt însă destul de mici raportate la scara comerţului mondial, pentru a influența puternic imaginea monedei americane.

Un impact mult mai ridicat este de aşteptat să îl aibă ultima decizie la nivel statal între China şi Japonia. Cele două ţări au anunţat recent că schimburile comerciale se vor realiza direct între monedele naţionale. Japonia a exportat de 14,098 mii de miliarde de yeni (183,4 miliarde dolari) în China în 2010 şi a imporat de 14,413 mii miliarde yeni (187,5 miliarde dolari).

După ce anul trecut Iranul a anunţat un acord cu China de schimb comercial direct prin care petrolul iranian să ajungă în China prin intermediul bursei de mărfuri de la Teheran, Rusia şi Iranul anunţă acum că vor înlocui dolarul şi tranzacţiile comerciale directe în ruble şi rial.

Fenomen vizibil – dolarul piesrde terenul de sub picioare. Vor întreprinde careva acțiuni de salvare a dolarului sau nu, autoritățile, rămâne încă de văzut.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare