De Mariana Nicolaev/ Chişinău/ Moldova.ORG/ — Cu părere de rău, pentru Republica Moldova, fenomenul migrației, a devenit unul obișnuit. Aproape toate familiile țării noastre au câte un membru plecat peste hotare, în speranța unor venituri mai mari.
Dacă gândul la plecare vă copleșește și pe dumneavoastră din ce în ce mai mult, una din cele mai optime soluții, probabil ar fi Luxemburgul.
Pe lângă faptul că este statul care se bucură încă de încredere maximă din partea agențiilor de evaluare a ratingului, salariul minim, garantat de stat, în Luxemburg, constituie 1413 euro pe lună. Această sumă fiind de altfel și cel mai mare salariu minim din Europa. Potrivit datelor statistice, acest salariu de cele mai multe ori, este primit de unii șoferi și de măturătorii de străzi.
Dacă Luxemburgul este o variantă prea complicată, atunci mai este Olanda, statul care se plasează pe locul II în acest top, iar salariul minim, constituie 1336 de euro.
În Irlanda, salariul minim lunar, este cotat la valoarea de 1152 de euro și se află abia pe locul 6 al clasamentului.
În timp ce în unele state europene salariul minim depășește mia de euro, unele nici nu se apropie de acest nivel. De exemplu, în Letonia, salariul minim este de 343 de euro, în timp ce, în Bulgaria, coboară la 240 de euro pe lună.
În Republica Moldova în 2011 salaraiul minim în sectorul real (la întreprinderi, organizaţii, instituţii cu autonomie financiară) indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică, a constituit 1100 lei pe lună.
În timp ce, pentru personalul de bază din unităţile ramurii agriculturii şi silviculturii cuantumul minim garantat al salariului a fost 990 lei pe lună, iar pentru personalul auxiliar din aceste ramuri salariul de bază a fost de doar 600 de lei, nivel departe de a ajunge măcar la 100 de euro.
Să sperăm că și Moldova noastră va ajunge să poată oferi locuitorilor săi un salariu decent!