Elvețienii văd Moldova ca cea mai săracă țară din Europa, însă investițiile lor întârzie să apară

Republica Moldova și Elveția recunosc faptul că trebuie să-și consolideze cooperarea în sectorul investițional și cel al comerțului, susține Victor Moraru, Ambasadorul Republicii Moldova la Geneva. Oficialul a declarat pentru MOLDOVA.ORG că este destul de dificil de a pătrunde pe piața elvețiană, o piață care implică standarde de calitate foarte înalte pentru produsele străine. La fel de dificilă este și atragerea investițiilor elvețiene.

„Economia elvețiană este extrem de sofisticată, stabilă și deschisă spre oportunitățile globale de comerț. Cunoștințele și competențele practice sunt elementele cheie ale economiei. Ei importă materie primă sau produse semifabricate pentru prelucrare și exportă produse de înaltă calitate. Investițiile elvețienilor sunt orientate spre piețele bine dezvoltate și țările bogate în materie primă,” a declarat Ambasadorul Moldovei în Elveția.

Potrivit diplomatului moldovean, unii elvețieni continuă să perceapă Republica Moldova ca fiind una dintre cele mai sărace țări din Europa. Cu toate acestea, oficialii elvețieni încep să privească Moldova ca pe o țară cu aspirații și perspective europene.

Ambasada Republicii Moldova cu sediul la Geneva demarează programe de promovare a imaginii țării în Confederația Elvețiană prin participare la forumuri și conferințe comune. Diplomații moldoveni cooperează la moment cu autoritățile elvețiene în vederea stabilirii priorităților de integrare europeană ale Moldovei în cadrul Stretegiei de Cooperare Elvețiene 2014-2017. Un alt program este și forumulul comun Moldova-Ucraina care va avea loc la Zurich în luna octombrie curent. În cadrul acestuia, părțile își vor concentra atenția asupra oportunităților de producție și externalizare pentru companiile elvețiene în Moldova și Ucraina.

„Sperăm foarte mult că relațiile bilaterale economice și comerciale se vor consolida treptat, iar Republica Moldova va deveni o țară interesantă pentru investitori care vor investi pe termen mediu,” a declarat Ambasadorul Victor Moraru.

Misiunea diplomatică din Geneva oferă, de asemenea, informații cu privire la oportunitățile investiționale oferite de către zonele de liber schimb din Moldova sau ține la curent organizațiile relevante cu privire la expozițiile organizate aici.

„Menținerea forumurilor de promovare a investițiilor și comerțului precum cele menționate mai sus, potr contribui la îmbunătățirea profilului economic și investițional al țării,” a spus domnul Moraru.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare