Taxe suplimentare pentru exportatorii în regiunea transnistreană. Cum comentează experții

Agenţii Economici din Republica Moldova care au afaceri în regiunea transnistreană vor fi impozitaţi. O hotărâre în acest sens a fost semnată de liderul regiunii transnistrene, Evgheni Şevciuk.

Potrivit documentului, agenţii economici care introduc mărfuri în stânga Nistrului vor achita taxe suplimentare. în aceste condiții, vor fi supuse taxării suplimentare mărfurile purtătoare de acciz. Anunţul a fost plasat pe site-ul liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Introducerea taxelor pentru agenții economici ce importă în regiunea de peste Nistru au fost anunțate în urma negocierilor care au avut loc la Tiraspol dintre prim-ministrul Vlad Filat și președinte autoproclamatei rmn, Evghenii Șevciuk. În urma negocierilor s-a anunțat despre prelungirea acordului privind circulația feroviară pe segmentul transnistrean.

Acorduri pentru antreprenorii ambelor maluri ale Nistrului
Cei doi oficiali au declarat că agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului trebuie să profite de posibilitatea de a transporta mărfuri pe acest segment.

"Am convenit şi am semnat prelungirea cu un an de zile a înţelegerii care vizează transportul de mărfuri pe cale ferată Ne vom concentra pe viitor în rezolvarea problemelor care vizează transportul auto", a declarat premierul Vlad Filat.

"În condiţiile unei crize economice mondiale, este necesar să eliminăm în regim de urgenţă barierele existente în dezvoltarea economiei, dar şi în procesul de liberă circulaţie. Documentul semnat astăzi serveşte drept garant pentru agenţii economici care vor transporta mărfuri pe cale ferată", a declarat şeful administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Cei doi intelocutori au precizat că următoarele discuţii se vor axa şi peproblemele ce ţin de transportul auto între cele două maluri.

Taxe mai mari pentru protejarea producătorului transnistrean
Conform "Ordinului Președitentului nr. 645 "Despre stabilirea impozitelor vamale speciale" , aceste impozite sunt stabilite până la finele acestui an. Oleg Cristal, redactor-şef Publika TV a declarat că nu exclude "că decizia este un semnal dat Chişinăului. Din 2013 pot fi impuse şi mai multe taxe pentru mărfurile moldoveneşti. Semnarea acestui document demonstrează faptul că au avut puncte, unde nu s-au înţeles, puncte importante. Transnistria încearcă, astfel, să-şi protejeze producătorul autohton. Este şi o acţiune populistă pe de o parte, deoarece producătorii de acolo într-adevăr sunt protejaţi",

Unii specialişti califică acţiunea drept lovitură dată procesului de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol. "S-a deschis portiţa din nou către un război rece comercial. Şevciuk arată că şi el ceva poate, că are pârghii reale de a influenţa Chişinăul. Spaţiul economic al Republicii Moldova e cu mult mai mare decât cel transnistrean. Domnul Şevciuk va fi nevoit să recunoască realităţile economice şi s-o ia înapoi, să se retragă", a menționat expertul economic Visarion Ceşuev.

"Mărfurile din R. Moldova fac concurenţă monopolistului Sheriff, care nu este satisfăcut de faptul că mai apare o adresă de unde transnistrienii pot cumpăra. Şevciuk nu întâmplător a venit la Chişinău, ci pentru a determina interesele care au fost cândva convenite în urma întâlnirilor fotbalistice. Sunt urmărite nişte scopuri meschine", a mai adăugat Ceşuev.


Economia- o prioritate pentru regiunea transnistreană

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, s-a angajat, recent, la televiziunea locală, să continue eforturile pentru construirea unui stat independent Transnistria. Declaraţiile sale au fost prilejuite de marcarea la 2 septembrie a 22 de ani de la autoproclamarea independenţei regiunii separatiste din stânga Nistrului.

"Ca preşedinte al Transnistriei, prin constituţie sunt obligat şi îmi voi îndeplini obligaţiile pentru dezvoltarea unei Transnistrii independente şi împlinirea voinţei poporului. Nu exista niciun fapt care să arate că suntem pe calea de cedare a poziţiilor noastre în acest moment, şi nu va fi", a declarat Evgheni Şevciuk.

El a completat că autorităţile transnistrene fac tot posibilul pentru a debloca economia şi că, în acest scop, se duc negocieri dificile privind comunicaţiile rutiere şi feroviare, precum şi aeriene. “Trebuie să deblocăm economia, fără momente politice, pentru a crea condiţii normale de funcţionare a economiei”, a declarat liderul transnistrean.

“Transnistria a fost din anii “90 independentă, suverană şi eu sunt sigur că există o perspectivă serioasă de întărire a Transnistriei şi de stabilire a unui statut de drept internaţional”, a mai declarat Şevciuk, ales la conducerea regiunii separatiste în decembrie anul trecut după un scrutin în care l-a învins pe favoritul Moscovei, Anatoli Kaminski.

Taxele -o consecința a trocului nerealizat
Serghei Melnicenko consideră că "atunci când a anulat taxa de 100 de procente la mărfurile moldoveneşti, în ianuarie anul acesta, Tiraspolul a sperat foarte mult ca partea moldoveană să-i răspundă prin măsuri similare. Să zicem, să permită automobilelor cu numere transnistrene să treacă peste hotarul moldo-ucrainean. Un fel de troc: noi vouă, voi nouă. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Departamentul de externe şi liderul regiunii transnistrene au fost acuzaţi că fac cedări unilaterale. Aceste acuzaţii nu au făcut decât să le provoace iritare, pentru că Chişinăul nu le-a venit în întâmpinare cu măsuri de răspuns importante. Spre exemplu, Calea Ferată a Moldovei a refuzat să dea drumul la mai multe trenuri internaţionale prin Transnistria, pentru nu ar fi rentabil şi-s puţini pasageri. Nu exclud că şi acest lucru să fi fost încă o picătură ce a umplut paharul, după care a urmat această măsură – introducerea unor taxe pentru mărfurile moldoveneşti".
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare