Proiectul Strategiei Energetice până în 2030 a fost definitivat şi trimis spre aprobare

Ministerul Economiei a definitivat şi transmis Guvernului pentru aprobare proiectul Strategiei energetice a Republicii Moldova până în anul 2030. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, documentul oferă repere în vederea dezvoltării sectorului energetic în Republica Moldova, în scopul de a asigura baza necesară creşterii economice şi a bunăstării sociale.

Strategia energetică a Republicii Moldova vizează anul 2020 drept anul integrării depline în piaţa internă de energie a Uniunii Europene. În perioada de tranziţie, impusă de durata de timp necesară realizării interconexiunilor de transport, durată care este mai scurtă în sectorul gazelor naturale şi mai îndelungată în cel electroenergetic, Republica Moldova va dezvolta din punct de vedere legislativ, instituţional şi logistic o piaţa liberalizată, funcţională a energiei.

În această etapă de tranziţie, conexiunea reversibilă a sistemului de transport de gaze naturale cu sistemul din România va fi deplin fezabilă în 2014, cu obiectivul imediat de a oferi alternative de aprovizionare în situaţii de urgenţă şi cu obiectivul strategic pe termen mediu şi lung de a beneficia de conexiunile existente, în construcţie şi planificate ale României, inclusiv în cadrul aşa numitelor „coridoare sudice”.

Perioada 2012-2020 va reprezenta, de asemenea, etapa în care sunt aşteptate primele rezultate în implementarea unor măsuri mai puţin costisitoare de eficienţă energetică şi utilizarea surselor regenerabile de energie celor mai apropiate de costul energiei convenţionale.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare