Asigurarea protecției consumatorilor revine la ordinea de zi a instituțiilor publice. Deși, până la acest moment, consumatorul nu era ignorat, doar că acesta uită sa apeleze la instituțiile corespunzătoare în situațiile de conflict. Și Agenția pentru Protecția Consumatorului ar trebui să comunice mai mult cu publicul său.
„Principalul instrument în activitatea Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) trebuie să fie comunicarea cu oamenii vis-a-vis de drepturile lor şi nu controlul”
Spusele aparţin viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, ministru al Economiei şi a fost făcută în cadrul vizitei de lucru la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, luni, 5 noiembrie. Oficialul a efectuat vizita de documentare la instituție, recent reamplasată în sediul administrativ al uzinei „Alfa”, pentru a se informa din prima sursă despre starea de lucruri de la Agenție, conform comunicatului de presă al Ministerului Economiei din Republica Moldova (MEC).
În cadrul întrevederii cu colectivul APC, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a subliniat importanţa domeniului protecției consumatorilor atât pentru parcursul european al Republici Moldova, dar și pentru cetățenii țării noastre, care au nevoie de protecție reală din partea statului în a-și proteja drepturile de consumator. „Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, în calitate de instituţie de implementare a politicilor are misiunea de a ”asigura o protecţie reală a consumatorilor din partea statului”, a punctat Valeriu Lazăr.
O instituție transparentă nu e și una eficientă
Deși puțini dintre cetățenii Republicii Moldova apelează la serviciile APC, Directorul instituției, Dl. Alexandru Cuzimuc, a făcut o trecere în revistă a celor mai importante realizări ale APC, și a atras atenția asupra faptului că instituția este deschisă, transparentă atât pentru consumatori, cât și pentru agenții economici.
Lazăr, pe de alt parte, a precizat că APC trebuie să fie o instituție puternică, combativă, credibilă și corectă, iar schimbările spre bine în activitatea instituției nu trebuie să fie constatate doar de conducerea instituției, dar trebuie să fie simțite în primul rând de consumatori. „Ţinând cont de faptul că Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor a fost recent formată, statul punând sarcini instituţionale clare, iar consumatorii punându-şi speranţe în această structură nou creată, este mai mult decât important ca noua instituție, în noua componenţă şi cu o nouă denumire, să demonstreze schimbări pozitive în acest domeniu”, a subliniat viceprim-ministru Valeriu Lazăr. „Eu chiar cred că avem datoria morală față de consumatorii noștri de a-i proteja de produse și servicii necalitative. Nivelul lor de venituri nu este atât de mare ca să tolerăm ca oamenii să fie înșelați”, a adăugat ministrul Economiei.
Comunicarea- esența rezultatelor scontate
APC-ul trebuie să aducă la cunoștința consumatorilor care sunt drepturile de care dispun și cum pot să fie apărate. „Degeaba să învingi când nu are cine îți anunța Victoria”. Faptul că în adresa Agenției nu parvin plângeri din partea persoanelor fizice și juridice, nu demonstrează faptul că nemulțumirile nu există. Neștiind că aceste problem nu trebuie să existe și că produse lactate comercializate cu data de valabilitate expirată nu e o normalitate, plângerile nici că vor fi anunțate.
Referindu-se la controalele propriu-zise, ministrul Economiei a evidențiat importanța prioritizării acestora, precizând că prioritizarea este cheia succesului, iar atunci când sunt efectuate controale acestea trebuie să fie planificate pe priorități. Ministrul Economiei a sugerat colectivului instituției să creeze o structură în cadrul Agenției care să se ocupe de analiză, iar în cazul când sunt depistate unele și aceleași încălcări în domeniu, să fie identificate soluții împreună cu Ministerul Economiei ca organ al administraţiei publice care îşi axează activitatea pe dezvoltarea cadrului legislativ în domeniul protecţiei consumatorilor.
Dosar:
Agenţie pentru Protecţia Consumatorilor, creată prin hotărâre de Guvern a fost formată în baza reorganizării Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologiei şi Protecţie a Consumatorilor şi are drept misiune implementarea politicii statului în domeniul protecţiei consumatorului şi efectuarea controlului respectării legislaţiei în domeniu. Instituţia nou creată a obţinut împuterniciri mai largi odată cu intrarea în vigoare, pe 1 ianuarie 2012, a noii Legi cu privire la comerţul interior.
Agenţia este responsabilă de implementarea politicii în domeniul protecţiei consumatorilor şi de efectuare a controlului de stat asupra respectării prevederilor legislaţiei în acest domeniu, precum şi a controlului de stat privind corespunderea produselor şi/sau a serviciilor plasate pe piaţă cerinţelor prescrise sau declarate şi respectarea prevederilor actelor normative în domeniul metrologiei legale, a normelor şi regulilor de desfăşurare a activităţilor de comerţ.