Cu opt pași mai aproape de colaborarea moldo-belarusă/ ANALIZĂ

La sfârșit de noiembrie, membrii delegaţiei moldoveneşti, conduse de Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, au pus în discuţie mai multe iniţiative de colaborare commercial-economice cu colegii săi ai părţii beloruse, în cadul lucrărilor şedinţei Comisiei mixte, ca urmare fiind semnate total 8 acorduri şi contracte concrete de cooperare bilaterală.

”Pentru noi este extrem de important de a demonstra că Republica Moldova rămîne a fi un partener deosebit de serios pentru Republica Belarus, avînd a ne propune un şir de proiecte economice reciproc avantajoase”, a menţionat Valeriu Lazăr în cadrul întrevederii oficiale cu omologul său belorus, Vicepremierul Mihail Rusâi. Declarația a fost prezentată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Gradul înalt de realizare al activităților de colaborare stabilite anterior este remarcat
Revenind la tema desfăşurării reuniunii interguvernamentale moldo-beloruse, potrivit agendei, iniţial au fost ascultate părţile referitor la îndeplinirea Protocolului şedinţei a XIII-a a Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru cooperare comercial-economică. Din numărul de peste 50 de puncte propuse, o parte au fost îndeplinite, iar alte sunt în curs de realizare.

Potrivit regulamentului de desfăşurare a şedinţei a XIV-a, abordarea a fost mult mai vastă şi mai consistentă comparative cu şedinţele anterioare. Aici pot fi evidenţiate astfel de aspecte, cum ar fi domeniul cooperării economice moldo-belaruse în domeniile: cooperării regionale, industriei, agriculturii, construcţiilor, medicinii, transporturilor.

Dinamica pozitivă a stabilirii relațiilor moldobelaruse au fost apreciate de ambele părți participante la discuții, ele au confirmat interesul pentru atragerea investiţiilor, stabilind ca ministerele responsabile să continue difuzarea materialelor informative cu privire la climatul investiţional, zonele economice libere, parcurile industriale, precum şi să susţinerea proiectelor de dezvoltare ale întreprinderilor mici şi mijlocii.

Un regim de liber schimb moldo-belarus
În domeniul schimburilor comerciale, Comisia a hotărât asigurarea respectării regimului de comerţ liber între cele două ţări, accesul liber al mărfurilor pe pieţe, oferirea unui regim naţional pentru produsele provenite din cele două ţări. Schimbului de informaţii între părţi cu privire la modificările din legislaţia naţională, inclusiv normele şi reglementările regimului comercial, oportunităţile de investiţii, expoziţii, târguri şi alte evenimente economice internaţionale a devenit și el un punct stabilit. Anual, sute de comercianți plătesc amenzi pentru nerespectarea normelor legislative, motivul fiind necunoașterea lor. Stabilirea acestui punct este de neînlocuit, odată ce ”necunoașterea legii nu te salvează de la pedeapsa aplicată pentru încălcarea ei”.

Domeniul agro-alimentar la ordinea zilei
Pentru întărirea cooperării în sectorul agroalimentar, partea belarusă şi-a exprimat disponibilitatea de a contribui la diminuarea consecinţelor secetei din vara anului 2012 din Republica Moldova. În acest context, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al R. Belarus este gata să livreze cantitatea necesară de făină de secară, iar concernul "Belgospischeprom" să furnizeze republicii noastre în 2013 – 20 mii tone de zahăr. De asemenea, astfel de aspecte precum creşterea ofertei pe principalele tipuri de produse şi rolul important al Republicii Belarus ca unul dintre principalii consumatori de vin moldovenesc au fost remarcate ca realizări înregistrate în acest domeniu. Pentru confimare, pe piaţa Republii Belaruse cota vinurilor moldoveneşti constituie 88 la sută din toate vinurile importate.

Mai mult transport electric pentru R. Moldova
Interesul comun în domeniul indutrial a fost regăsit în achiziționarea de către statul moldav a transportului electric din R. Belorusă. La finalul şedinţei a fost semnate în total 8 acorduri şi contracte, inclusiv cu privire la implementarea proiectului comun de renovare a transportului public electric. Ca parte a acestuia, pentru anul 2013 urmează ca mun. Chişinău să procure pentru chişinăuieni încă 60 de troleibuse noi din R. Belarus, costul acestora nefiid precizat. Va fi continuată şi intensificată intenţia de a asambla la Chişinău a troleibuselor beloruse, inclusiv cu perspectiva producerii acestora in RM pentru terțe piete din regiune, etc. Este mult apreciată intenţia părţii moldoveneşti de producere si exportare din partea belorusă a tractoarelor mici pentru prelucrarea viilor noastre, precum şi a solicitantilor din regiune – ţările balcanice si cele caucaziene.

De asemenea, în cadrul vizitei au fost semnate: Planul de cooperare dintre Ministerul Mediului al Republicii Moldova şi Ministerul Resurselor Naturale al Republicii Belarus pentru anii 2013-2014, precum şi la nivelul administraţiei publice locale, un şir de contracte de colaborare cu autorităţi şi întreprinderi concrete din Belarus: un Program de colaborare pentru anii 2013-2014 între administraţia oraşului Bălţi şi cea a oraşului Poloţc, Republica Belarus; Acord de cooperare între sectorul Botanica, mun. Chişinău şi raionul Frunze, oraşul Minsc, Republica Belarus, ş.a.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare