Strategie de protejare a consumatorului moldovean/ ANALIZA

O strategie ce vizează direct consumatorul din Republica Moldova a fost definitivată de societatea civilă și Ministerul Economiei din Republica Moldova. Elaborată pentru următorii 7 ani, urmează doar să fie aprobată și respectată, odată ce aproximativ toate din cele 70 de obiecții înaintate în timpul dezbaterilor au fost acceptate.

Strategia urmează să soluționeze problemele identificate și anume nivelul înalt de prejudiciu economic din tranzacţiile cu consumatorii, recuperarea ineficientă a prejudiciului și nivelul nesatisfăcător de securitate (inofensivitate).

Consumatorul a devenit factor decisiv în dezvoltarea economică

Astăzi, consumatorul este cel care decide soarta dezvoltării economice a unui stat. Conform datelor oficiale, în prezent în Republica Moldova sunt peste 2,9 milioane de consumatori activi, iar cheltuielile de consum reprezintă peste 63% din PIB. Potrivit Strategiei în domeniul protecţiei consumatorilor pentru anii 2013-2020, ,,valorificarea puterii consumatorului poate fi efectuată numai prin stabilirea şi menţinerea unui cadrul normativ şi instituţional care va face ca antreprenorul şi consumatorul să fie conştienţi de drepturile şi obligaţiile sale. Cadrul normativ şi instituţional va asigura protecţia consumatorului de practici comerciale incorecte şi abuzive, şi îi va garanta consumatorului posibilitatea de a lua decizii fiind bine informat.”

Cifre alarmante

Conform Raportului privind rezultatele activităţii de supraveghere a pieţei şi protecţie a consumatorilor Inspectoratului Principal de Stat pentru supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a Consumatorilor pentru anul 2011, aproximativ 10% din totalul produselor verificate nu au fost permise comercializării. Acestea au însumat 14,760 mln lei. Printre cele mai frecvente și grave încălcări depistate în cadrul controalelor de stat s-au numărat și cazurile de comercializare a produselor cu termenul de valabilitate expirat – 219 cazuri (1518 loturi, în sumă de 573,582 mii lei). Au fost depistate, prin 4 controale de stat, 12 loturi de produse falsificate, în sumă de 32,194 mii lei (băuturi alcoolice – 11 loturi, mezeluri – 1 lot).

Controalele efectuate în baza plângerilor înregistrate – 522 (18,2% din total) controale au depistat încălcări în la fiecare al treilea control (73,7%).

Măsuri noi pentru probleme vechi

„Având scopurile de utilizare a consumatorului ca factor decisiv pentru dezvoltarea economică a statului, scăderea riscului de apariţie a tranzacţiilor prejudiciabile pentru consumator, susţinerea consumatorului în maximizarea utilităţii în urma tranzacţiilor, cât şi alinierea la nivelul de protecţie a consumatorilor din Uniunea Europeană,” este trasat obiectivul general în domeniul protecţiei consumatorilor pentru perioada 2013-2020 de „consolidare a capacităţilor decizionale şi de protecţie a consumatorului”. Scăderea riscului apariţiei produselor periculoase pe piaţă poate fi realizat prin supravegherea pieței, îmbunătăţirea echilibrului între protecţia publică şi sarcinile administrative impuse mediului de afaceri. Scăderea nivelului tranzacţiilor prejudiciabile pentru consumatori se așteaptă a fi realizat prin reglementarea practicilor de comerţ şi a raporturilor contractuale, promovarea controalelor efectuate. Se dorește educarea consumatorul în luarea deciziilor asupra bunurilor consumate și încurajarea acestuia de a anunța organele de stat în cazul depistării încălcărilor.

Protecția costă, dar merită banii

Din analiza cost-beneficii, reflectată detaliat în Analiza de impact na strategiei, reiese că majorarea ratei de creştere anuale a cheltuielilor bugetare pentru protecţia consumatorului (de la 10% la 15% anual, ce ar aduce costuri adiţionale de aproximativ 58 milioane lei pentru perioada strategiei) ar cauza cel puţin micşorarea riscului de apariţie a tranzacţiilor prejudiciabile cu minimum 10%. Acest lucru ar putea reprezenta beneficii de cel puţin 1,3 miliarde lei pe întreaga perioada a strategiei. Per capita aceasta ar însemna că în anul 2020 pentru 83 lei investiţi alocaţi pentru cheltuieli bugetare consumatorul mediu va avea posibilitatea să nu piardă prin tranzacţii prejudiciabile 400 de lei în cadrul marjei de toleranţă a prejudiciului personal, adică fără aplicarea efortului suplimentar din partea consumatorului.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare