Jocul „impozitelor” dirijat de Ministerul Finanțelor/ ANALIZĂ

„Impozite și taxe”- sintagma devenită comună pe tot parcursul anului 2012. Dacă se spunea că vinieta va fi majorată la începutul anului 2013, aceasta rămâne la valoare anului trecut. S-au cheltuit milioane pentru repararea drumurilor, însă banii nu au fost transferați de Ministerul Finanțelor în Fondul Rutier. Ce alte surprise ne pregătește ministerul și compania rămâne doar de văzut.

Președintele a „întârziat” și vinieta nu s-a dublat, pâna astăzi
Proprietarii mașinilor cu numere înregistrate înafara Republicii Moldova au respirat un pic mai ușor în primele zile ale anului 2013. Legea promovată de MF, care prevedea dublarea vinietei nu a fost promulgată în timp util de către preşedintele ţării şi nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deci nu a intrat în vigoare, așa cum era așteptat, de la 1 ianuarie 2013. "Până la intrarea în vigoare a unui act normativ este în vigoare actul normativ vechi. Deci, până în momentul în care vor intra în vigoare acele modificări, sunt aplicate condiţiile legii actuale. O să vedem, sigur, perioada asta de timp înseamnă venituri mai mici", a declarat prim-ministrul Vlad Filat.

Astăzi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui ţării a precizat că Nicolae Timofti a promulgat legea vinietei în regim de urgenţă. "Trebuie să precizez că legea numărul 324 din 27 decembrie 2012 a fost transmisă Preşedenţiei pe data de 29 decembrie 2012. Preşedintele a promulgat în regim de urgenţă această lege pe data de 2 ianuarie 2013. Ulterior aceasta a fost transmisă spre publicare în Monitorului Oficial", a declarat Vlad Ţurcanu.

Drumari fără bani din cauza Ministerului Finanțelor
MF nu a transferat în fondul rutier pentru anul 2012 mai mult de 50 de milioane de lei. Astfel statul a rămas dator faţă de mai mulţi agenţi economici. Datele se conţin în Raportul privind valorificarea mijloacelor fondului rutier în anul 2012.
Ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, a prezentat, în şedinţa din 10 ianuarie a Guvernului, Raportul privind valorificarea mijloacelor fondului rutier în anul 2012. Astfel, s-a stabilit că anul trecut fondul rutier a constituit 1 miliard 24 milioane 820 de mii de lei.

"Ministerul Finanţelor nu a executat planul de finanţare din fondul rutier cu 51,2 milioane de lei. Din această cauză s-au format datorii faţă de antreprenori pentru lucrările executate în anul 2012, care vor fi achitate din mijloacele fondului rutier preconizate pentru anul 2013", scrie în documentul sus-menţionat.

Surpiza anului – amenzi pentru dobânzi exagerate
Un nou proiect de lege, ce are drept scop protejarea drepturilor cetățenilor a fost aprobat. Conform documentului, instituţiile financiare care acordă credite de consum ar trebui să fie mai atente cu clienţii. În caz contrar, acestea ar putea fi amendate cu până la 6.000 de lei, pentru prezentarea parţială a informaţiei referitoare la prevederile contractuale sau pentru majorarea sau aplicarea nejustificată a comisioanelor şi taxelor. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, la 10 ianuarie, de Guvern.

După spusele ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, „Persoanele fizice vor avea posibilitatea, înainte de a lua decizia de a contracta un credit la o bancă sau alta, să fie informate complet. Legea stabileşte drept cerinţă foarte clară ca debitorul să aibă toată informaţia obiectivă. De asemenea, se introduce dreptul la revocare. Astfel, chiar dacă a fost semnat un contract, debitorul, în primele 14 zile, va avea dreptul să îl revoce. Legea interzice creditoriloir de a stabili ulterior alte comisioane şi stabileşte plafoane pentru anumite comisioane, pe care creditorii le percep de la debitori”, a punctat Lazăr.

Astfel, refuzul de a prezenta sau prezentarea incompletă a informaţiei preliminare încheierii contractelor de credit se va sancţiona cu o amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale, aplicate persoanei cu funcţie de răspundere şi de la 200 la 300 de unităţi convenţionale, pentru o persoană juridică. Totodată, majorarea sau aplicarea nejustificată a comisioanelor şi taxelor se va amenda cu 50-100 de unităţi convenţionale, în cazul persoanei cu funcţie de răspundere şi cu 200-300 în cazul persoanei juridice.

Proiectul de lege urmează a fi discutat în Parlament. Dacă va fi adoptată, legea urmează să intre în vigoare în decurs de şase luni.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare