Dacă până la acest moment, eschivarea financiară nu era o greutate pentru cei din Republica Moldova, acum ea devine o problemă. Achitarea în numerar permite „pierderea firului” tranzacțiilor financiare efectuate de către cineva. Un proiect de lege, asemeni celui ce este elaborate de autorități, reduce esențial posibilitatea de a ascunde sursele de venit ilegale sau nedeclarate.
Autorităţile statului sunt în procesul de creare a unui proiect de lege care urmărește minimizarea ratei plăților efectuate în numerar și, respectiv, majorarea celor care se efectuează prin intermediul cardului bancar. Acest proces permite controlul deplin al reurselor financiare utilizate de către cetățenii Republicii Moldova. Și experţii susţin că plăţile cu cardul ar diminua evaziunea fiscală.
BNM: „Plățile prin intermediul cardului ar reduce ponderea economiei tenebre”
Ministerul Finanţelor (MF), Inspectoratul Fiscal de Stat (Fisc) şi Banca Naţională (BNM) elaborează un proiect de lege care prevede reducerea tranzacţiilor în numerar şi extinderea reţelelor de plăţi cu cardul. Oficialii s-au dat cu părerea pe marginea acestui subiect. Igor Munteanu, directorul Departamentului Sistemului de Plăți din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a opinat că sistemul de plăți electronice contribuie la diminuarea gradului de evaziune ficală și achitarea salariilor „în plic”. Totodată, „Creşterea cu un punct procentual a utilizării cardurilor pentru efecuarea plăţilor contribuie la creşterea cu 0,028 puncte procentuale a PIB-ului”.
Scop grandios cu mijloace puține
Inițiativa este susținută atât de experții economici, cât și de antreprenori. Documentul, dacă va fi aprobat și promulgat, va duce și la reducerea gradului de corupție și, repectiv, ar determina observarea fenomenului de concurență loială și pe piața din RM. Cu toate acestea, oamenii de afaceri, consumatorii de rând nu sunt pregătiți pentru asemenea schimbări peste noapte. Lipsa utilajelor necesare la casele întreprinderilor, concepția omului de a simți banii în mâini, ar putea reduce din succesul scontat al proiectului de lege.
Dacă în Suedia, până și achitarea serviciului de transport public se face prin intermediul cardului, în RM e complicat cel puțin să visăm la așa ceva. Conform ultimilor date statistice oferite de către BNM, doar 7300 de agenți economici sunt dotați cu terminale pentru efectuarea plăților electronice și numărul cardurilor a depășit cifra de un milion. Aceste carduri, mai rar sunt folosite pentru achitarea propriu zisă a cumpărăturii. Moldovenii preferă să folosească cardurile doar pentru a extrage banii din bancomate și să achite cu bani gheață.
Dosar:
– în 2012 au fost efectuate peste 2,5 miliarde de plăţi fără numerar, adică cu 45% mai mult decât în anul 2011;
– peste 80 la sută din totalul sumei tranzacționate au fost retrageri de numerar;
– în circulaţie se află un 1011 mii de carduri bancare.