Rusia a impus embargo la produsle agricole moldoveneşti de mai multe ori, iar aceste decizii de interdicţie au prejudiciat relaţiile economice bilaterale. Totodată, au fost cauzate pierderi financiare considerabile agenţilor economici din ambele ţări. Constatările aparţin academicienilor Gheorghe Duca şi Boris Găină, care au semnat o declaraţie comună.
Academicienii constată că organele de control ale Federației Ruse manifestă, în cazul producției agricole moldovenești, un subiectivism extrem și se conduc în exclusivitate de factori politici. Declaraţiile precum că vinurile noastre nu ar fi de calitate sunt nişte motive de justificare a acţiunilor, afirmă academicienii.
„Avem ferma convingere că litigiul în cauză este unul fals și poate fi soluționat, în mod legal şi obiectiv, doar pe baza unui control al indicilor cantitativi și calitativi ai producţiei de export, control ce urmează a fi realizat nu numai în Federaţia Rusă, ci şi în orice alt stat-membru al CSI sau al UE. Avem toată certitudinea că numai în acest fel vom putea dinamiza relaţiile noastre economice tradiționale”, sunt de părere academicienii Gheorghe Duca şi Boris Găină.
Potrivit lor, dacă Rusia nu va dori să soluţioneze conflictul amiabilă atunci Academia de Ştiinţe a Moldovei va apela la ajutorul Arbitrajului Internaţional pentru a soluţiona divergenţele apărute în relaţiile economice dintre producătorii din Republica Moldova şi organele de control ruseşti, inclusiv ,, Rospotrebnadzor”.