Naţionalizarea Băncii de Economii este o soluţie ineficientă şi costisitoare, declară guvernatorul BNM

Guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu a declarat că naţionalizarea Băncii de Economii nu este o soluţie bună în actuala situaţie, în plus, aceasta ar însemna o injecţie de capital enormă, de cel puţin 1,5 miliarde de lei, bani care ar trebui luaţi din contul pensiilor şi prestaţiilor sociale.

“În practică, posibila naționalizare a băncii ar însemna procurarea a peste 20% din acțiuni. Ulterior, statul oricum ar trebui să injecteze bani băncii, în sumă de 1,5 mlrd. lei dacă nu chiar mai mult. Acești bani ar trebui luați din bugetul de stat, care la rândul lor vor fi luați din pensii, indemnizații, compensații pentru păturile nevoiașe, și salarii din sfera bugetară. De aceea, eu nu consider că aceasta ar fi o soluție optimă pentru BEM”, a declarat Drăguţanu într-un interviu pentru Agenţia de Presă Infotag.

El susţine că nu este cazul ca statul să menţină BEM în mâinile sale, mai ales cheltuind sume importante pentru aceasta. “Banca nu este în situația în care să nu existe alte soluții decât o simplă injectare a unui număr nelimitat de mijloace bugetare doar pentru a menține proprietatea în mâinile statului. Și chiar dacă proprietatea se menține, care este rentabilitatea unei asemenea bănci, ținând cont de mijloacele bugetare importante?”, a declarat Drăguţanu.

Amintim că asupra naţionalizării Băncii de Economii insistă Partidul Comuniştilor, dar această propunere a fost criticată atât de experţi, cât şi de oficiali, care consideră că este una costisitoare şi care va aduce prejudicii enorme imaginii statului. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare