Acces neîngrădit pe piaţa UE pentru vinurile moldoveneşti

Comisia Europeană a decis să liberalizeze piaţa europeană pentru vinurile din Moldova, ca o măsură pentru a compensa dificultățile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre piețele sale tradiționale.

„Piața Uniunii Europene este o alternativă durabilă și un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieței Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci și un spațiu al solidarității.”, a declarat Dacian Cioloș, Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală. Conform unui comunicat de presă remis de instituţia europeană, Comisia Europeană va propune Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA.

Într-un interviu pentru Radio Moldova, oficialul European a declarat că “va fi un acces neîngrădit pe piaţa UE a vinurilor moldoveneşti, această înseamnă fără limită de cantitate, taxe şi tarife. Vor trebui respectate doar normele sanitare, aşa cum trebuie respectate de toate vinurile europene. Or, în acest context trebuie să spun că UE nu a avut probleme cu calitatea vinurilor moldoveneşti sau siguranţa alimentară. Sper în câteva luni să fie adoptată această decizie şi să nu aşteptăm ratificarea Acordului de Liber Schimb negociat între RM şi UE. Eu am avut deja întrevederi cu lideri din Parlamentul European, solicitând să discute mai rapid această chestiune în Parlament şi sunt convins că şi în Consiliul de Miniştri, Romania va da tot sprijinul ca acest for să adopte această decizie cât mai rapid”.

În altă ordine de idei a menţionat că România şi-a declarat disponibilitatea de a primi vinurile moldoveneşti pe piaţa sa, dar şi alte state europene sunt gata să le accepte. “Chiar zilele trecute am participat al degustarea vinurilor moldoveneşti la Comisia Europeană, ele fiind apreciate. Repet, vinurile moldoveneşti sunt pe piaţa europeană, dar cantitatea era limitată. De acum înainte avantajul e ca nu va mai fi limitate şi asta înseamnă că operatorii economici din Republica Moldova sau cei care au investit sau intenţionează să investească în producţia de vinuri moldoveneşti să ia în calcul şi acest aspect – piaţa europeană va fi liberă, fără limită de cantitate. Sigur, este o chestiune de negociere comercială, dar şi de promovare a vinurilor moldoveneşti. Aici şi autorităţile din Republica Moldova au un rol de jucat. De altfel, am avut deja prilejul să discut cu premierul moldovean Iurie Leancă pe acest subiect, acum câteva săptămâni, când m-a rugat şi el să luăm această măsură cât mai rapid. Sunt convins că şi Guvernul de la Chişinău va ajuta operatorii economici prin acţiuni de promovare ca vinurile moldoveneşti să ajungă în cantităţi şi mai mari pe piaţa europeană, să devină cunoscute. Ce este important – nu vor mai exista bariere legate de cantitate sau de taxe la intrare. Din această perspectivă, practic, vinurile moldoveneşti integrează Uniunea Europeană prin această decizie”- a concluzionat comisarul European pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Oficialul European urmează să întreprindă o vizită oficială în Republica Moldova pe data de 11 octombrie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare