Companiile care au participat la concursul de concesionare a Aeroportului Chișinău

 Pentru concursul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău au fost transmise invitaţii de participare au fost expediate celor mai bune companii, iar câştigătoare a fost declarată o companie capabilă să realizeze acest proiect, a declarat astăzi în cadrul audierilor parlamentare viceministrul economiei Tudor Copaci.

Conform procedurii stabilite, au fost expediate invitaţii pentru participare la concurs pentru 7 operatori aeroportuari de importanţă internaţională, care au realizat cu succes proiecte de operare atât a aeroporturilor regionale, cât şi a celor din capitale, a precizat acesta.

Printre acestea sunt AENA Aeropuertos este unul dintre cei mai mari operatori aeroportuari din lume. Administrează 47 de aeroporturi. Avantajele acestui operator sunt atât experienţa multinaţională, cât şi practica de administrare a aeroporturilor cu un flux de pasageri de până la 2 mil. persoane.

Altă companie este Aeroports de Paris – Paris, France, care administrează 3 aeroporturi dn Paris

De asemenea, compania Flughafen Wien AG, companie proiectant, constructor şi operator al aeroportului din Viena, care în 2012 a deservit 22,2 milione de pasageri. La concurs au fost invitate şi companii din SUA

Tudor Copaci a declarat că din cele 7 companii invitate, doar două au participat la concurs – „Vnukovo-Invest” din Moscova şi SRL „UK KOMAKS”din Habarovsk. Prima companie nu a îndeplinit toate rigorile, astfel că drepturile de concesionare au fost acordate companiei care administează Aeroportul din Habarovsk.

Este vorba de un consorţiu format din două companii, care în 2012 au înregistrat vânzări de aproximativ 600 de milioane de euro şi profit de peste 50 de milioane, a menţionat Copaci.

Viceministrul transporturilor Vladimir Botnari a declarat în cadrul audierilor că acest concesionar s-a angajat să facă investiţii de peste 240 de milioane de euro în decurs de 49 de ani. Primele 45 de milioane urmează să le efectueze în decurs de doi ani de la semnarea contractului, iar lucrările de construcţie urmează să înceapă în decurs de 12 luni. Celelalte investiţii sunt condiţionate de mărirea fluxului de pasageri. Când va fi atinsă cifra de 2,6 milioane de pasageri anual, compania va investi încă 115 milioane de euro, urmând să contruiască un nou terminal, să contruiască o nouă parcare, să largească banda de securitate, etc. La 3,2 milioane de pasageri anual, vor fi efectuate investiţii de încă 83 de milioane de euro.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare