Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare implementează diverse programe în Republica Moldova. Acestea cu scopul de a contribui la democratizarea societăţii moldoveneşti, precum şi la şi creşterea nivelului de trai al cetăţenilor. Printre acestea se înscrie şi proiectul „Energie şi Biomasă”, planificat pentru perioada 2011-2014, cu un buget total de 14.56 milioane euro, dintre care 14 mln. euro acordate de UE şi 560 mii de euro din partea PNUD Moldova.
Centralele termice pe bază de biocombustibil, în mare majoritate, sunt instalate în şcoli şi grădiniţe, dar şi în centre comunitare şi de sănătate. Până la aceste moment au beneficiat de acest proiect 121 de instituţii publice din 104 localităţi. Pe lângă mijloacele financiare oferite de UE şi PNUD Moldova, conform proiectului, care reclamă şi contribuţia administarţiei publice locale, au fost utilizate şi aproximativ 24 mln. lei din partea comunităţilor pentru diverse lucrări de instalare şi sporire a eficienţei energetice.
În această săptămână s-a înscris printre localităţile beneficiare de proiectul „Energie şi Biomasă” şi Cotul Morii din raionul Hânceşti, care, după inundaţiile din anul 2010, a fost construită din temelie.
La festivitatea de inaugurare a fost prezent şi Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, care a menţionat că UE va susţine şi în continuare asemenea proiecte, menite să asigure securitatea energetică, dar şi altele, care vor contribui la un viitor mai sigur pentru fiecare, la un trai decent al oamenilor – valori susţinute din plin de Uniunea Europeană. Iar viceprim-ministru, ministrul Economiei. Valeriu Lazăr a declarat că şcoala şi grădiniţa din Cotul Morii sunt un exemplu ce transpune în realitate obiectivul Guvernului de a valorifica sursele regenerabile de energie, de a asigura securitatea furnizării energiei şi consumul eficient al acesteia.
Cotul Morii este a 8 localitate din raionul Hânceşti conectată la centrală termică pe bază de bioenergie. Cu atât mai important acest proiect cu cât localitatea nu are acces la reţele termice de gaz – a specificat primarul Lucia Guştiuc.
„ Alegând tehnologiile energetice prietenoase cu natura noi dezvoltăm, de fapt, economia ţării. În cazul bioenergiei, aceasta înseamnă noi afaceri de producere a biocombustibilului, noi locuri de muncă, bani investiţi în Republica Moldova şi securitate energetică sporită ” – a concluzionat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.
Pentru proiectarea şi instalarea sistemului de încălzire au fost alocate aproximativ 89 de mii USD din fonduri europene şi 133.465 lei din bugetul local.