Născut la Căușeni în 1967, stabilit la Budapesta, Alexander Tinei a studiat la Școala Republicană de Arte Plastice "I Repin" (Astăzi Colegiul de Arte Plastice "A. Plămădeală"). Opera sa e nuanțată de un albastru, aplicat uneori brut, alteori, observăm linii delicate. Stilul său nu este deloc unul comun, reușind să impresioneze iubitorii de artă din întreaga lume.
De unde această pasiune și cînd ați descoperit că pictura este parte din viața dvs?
Am studiat la școala de arte, unde am primit multe cunoștințe teoretice, dar în același timp eram liberi să exteriorizăm ceea ce simțim folosind orice modalitate, orice tehnică de desen.
Am descoperit pictura ca parte din mine fiiind în Budapesta, neavînd ce mînca, dar rămânând fidel pasiunii mele. Știam că pictura este chemarea mea.
De ce ați părăsit țara și cum a influențat acest fapt pasiunea dvs?
Am plecat din Chișinău pentru că am primit o invitație să lucrez pentru o galerie de la Budapesta. A fost o mare șansă.
Am înțeles că pentru a rămâne în viață, trebuie să-mi schimb modalitatea de a gîndi. Niciodată n-am vrut să fiu doar un artist local (moldovean sau ungur), mereu am vrut să înțeleg sensul artei care se face azi.
În Republica Moldova, nu cunoșteam mai nimic despre pictura contemporană. Îl știam pe Picasso și Matisse, dar nu aveam idee de Gerhard Richter, Zigmar Polke, Marlene Dumas, Luc Tuymans și mulți alții. Primii șase ani, nu știam cum să utilizez cunoștințele mele academice pentru a face artă contemporană.
Cel mai important lucru care mi s-a întâmplat însă a fost apropierea de Dumnezeu, făcându-mă să înțeleg că pot face orice dacă vreau și dacă cred în ceea ce fac și în puterea Lui.
Dacă ar fi să începeți din nou, ați schimba ceva?
Nu cred că aș vrea să schimb ceva pentru că mi-am urmat destinul și pasiunea.
Ce nu v-a putut oferi Republica Moldova, dar a reușit Ungaria?
În Budapesta, arta este promovată mai intens. Există Muzeul de Artă Modernă, de Artă contemporană, de Arte Frumoase, locuri pline de cărți, de unde poți cumpăra ultimele apariții. Eu aveam nevoie de informație și o galerie care să mă reprezinte. Asta mi-a oferit Ungaria.
Ați avut numeroase expoziții prin diferite colțuri ale lumii. Ce locuri v-au impresionat în mod special?
Picturile mele au fost expuse la Budapesta, New York, Austria, Milano, Atena, Texas, Berlin, București, Amsterdam, etc. Am rămas impresionat de frumusețea New York-ului, cred că este cel mai frumos oraș pe care l-am văzut, plin de oportunități și libertate, dar și de Londra, unde, la intrarea în majoritatea muzeelor, nu trebuie să achiți o taxă.
Ați avut o expoziție la Chișinău?
Da, în 2003, a fost numită Hungarian Parliament and Lathe, la Galeria Aorta. Au fost expuse tablouri la crearea cărora am folosit o tehnică specială, dar și portrete. A fost o experiență frumoasă.
Ați vrea să vă reîntoarceți și să vă stabiliți definitiv înapoi?
Încă nu știu dacă aș vrea să revin definitiv. Vin în vizită rar, o dată pe an…
Transmiteți un mesaj pentru cei care sunt la început de cale
Le doresc tinerilor pictori ca Dumnezeu să le lumineze calea. Să nu se dea bătuți, dar să meargă mereu înainte. Astăzi, pe internet găsiți multă informație, important este ceea ce căutați, dar pentru asta primordial este să vă dați seama cine sunteți și în ce direcție vă îndreptați.
În Moldova, sunt multe stereotipuri și tradiții. Cîteodată, acestea vă pot împiedica să vedeți dincolo de anumite limite, dar dacă aveți talent, trebuie să priviți global, să studiați arta mondială și să vedeți mai mult decît ceea ce există la nivel local. Dezvoltați-vă talentul și viziunile, pentru ca în viitor să aduceți lumii idei ce izvorăsc din inimă.
Modalitatea de gândire a artiștilor plastici din Ungaria sau Moldova desemnează structura internă sau externă a conținutului lucrărilor, adică forma. În pictură, există anumite forme temporare și supuse schimbărilor, dar și unele care reprezintă valori fundamentale pentru fiecare generație. Învățați să apreciați aceste valori.