Regularizarea 2012. O șansă pentru imigranții din Italia fără permis de ședere

Pe 9 august 2012 a intrat în vigoare noua normativă introdusă prin decretul legislativ din 16 iulie 2012 n. 109, publicat în Gazzetta Ufficiale -Serie Generale n. 172 din 25 iulie 2012, care prevede sancțiuni și măsuri impotriva patronilor care angajează muncitori din țările extra UE fără permis legal de ședere.

Decretul prevede că autorizația de muncă, așa – numitul „nulla osta”, va putea fi refuzată, în cazul în care angajatorul a fost condamnat pentru anumite infracțiuni, precum favorizarea imigrației clandestine; recrutarea persoanelor pentru prostituție, exploatarea minorilor angajați în activități ilicite; medierea ilicită și exploatarea prin muncă. Dacă actele prezentate pentru a obține permisul de ședere rezultă obținute prin fraudă, falsificate sau contrafăcute, autorizația de muncă va fi revocată.

Aceste sancțiuni pot crește, dacă numărul angajaților este mai mare decât trei sau când aceștia sunt minori sau muncesc în condiții de exploatare gravă. În acest ultim caz, angajatul care va prezenta un denunț și va colabora în procesul penal inițiat împotriva angajatorului, va putea obține un permis de ședere special.

Decretul 109/12 conține, de asemenea, o dispoziție tranzitorie care permite angajatorilor să declare existența raporturilor de muncă ilegale și să le regularizeze. Până la închierea procesului de regularizare va fi suspendată urmărirea penală sau administrativă împotriva angajatorului și angajatului pentru încălcări specifice.

Declarația de „emersiune” poate fi făcută de angajatorii italieni, comunitari și străini aflați în posesia unui permis de ședere pe termen lung, care în data de 9 august 2012 aveau ca angajați, timp de cel puțin trei luni de zile, și continuă să-i aibă și în data prezentării declarației, străini fără permis legal de ședere, care se află pe teritoriul italian începând cu data de 31 decembrie 2011 sau anterior. Această prezență pe teritoriul italian va trebui demonstrată prin acte eliberate de organisme publice.

Declarația va putea fi prezentată începând cu data de 15 septembrie și până pe 15 octombrie 2012, conform modalităților stabilite de un decret interministerial, care ar trebui să fie adoptat în zilele următoare.

Raporul de muncă trebuie cu normă întreagă, cu excepția lucrătorilor domestici, în cazul cărora se admide un part-time de cel puțin 20 de ore pe săptămână.

Nu vor putea prezenta declarații persoanele (angajatorii) care în trecut au făcut o solicitare cu decretele Flussi sau alte regularizări și ulterior nu au angajat lucrătorul. Sunt excluși din această procedură, de asemenea, imigrații expulzați din motive de ordine publică sau securitate a statului sau cei condamnați pentru infracțiunile prevăzute în art. 380 al codului penal.

Regularizarea îi va costa pe angajatori 1000 de euro pentru fiecare angajat, cu titlu de contribuție în fondul social. Această sumă poate fi vărsată începând cu data de 7 septembrie, 2012 în contul Agenției pentru Intrări ( Agenzia delle Entrate), utilizând formularul F24.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.