De mai bine de opt luni, Olesea Goreanskaia este în căutarea unui loc de muncă în Barcelona, al doilea oraș ca dimeniune din Spania. Aflată în mijlocul unei crize economice severe care afectat țara, tânăra de 21 de ani originară din Republica Moldova nu a reușit să-și găsească un loc de muncă pentru a câștiga bani.
Olesea are dublă cetățenie: moldovenească și română. Chiar dacă la prima vedere pare mult mai ușor să se angajeze având cetățenia română, tânăra nu a reușit să-și găsească un loc de muncă, deoarece Spania a reintrodus restricțiile de muncă pentru lucrătorii români. Cel puțin până la finele anului curent, Spania va menține aceste restricții datorită șomajului accentuat cu care se confruntă.
Autoritățile de la Madrid au anunțat vineri că rata șomajului la nivel național s-a ridicat la 25,02 %, număr record în istoria Spaniei.
„Nu mă pot angaja deoarece sunt cetățean român”, a spus tânăra cu dublă cetățenie. Ea a explicat faptul că chiar dacă ar accepta să lucreze ilegal, oricum problema ar rămâne aceeași, deoarece nu sunt locuri vacante sau angajatorii preferă să recruteze spanioli.
„Uneori îmi spun că nu vorbesc suficient de bine limba spaniolă. Trebuie, de asemenea, să vorbesc și catalana”, spune Olesea.
Cazul Angelei Scutaru pare și mai complicat. Tânăra locuiește în Spania de un an și opt luni. În această perioadă ea nu a lucrat deoarece se află ilegal în Spania. Angela are doar cetățenia Republicii Moldova, iar potrivit legislației europene, moldovenii nu au dreptul la muncă în Uniunea Europeană atâta timp cât nu obțin o autorizație specială, precum este Cardul Albastru.
Tânăra de 24 de ani se străduie să-și legalizeze ședere în Spania. După ce va obține permisul de ședere, Angela speră să-și găsească un loc de muncă decent, care, potrivit ei, este destul de dificil de a-l obține.
„Să faci ordine prin apartamente sau birouri ar mai fi posibil, dar să lucrezi într-un oficiu serios este mult mai greu de gasit”, a explicat Angela.
Ea susține că marele ei dezavantaj este statutul său ilegal pe care-l are în Spania. Fără actele necesare, angajatorii evită să angajeze străini în condițiile în care țara se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de șomaj din Europa.
Spania a devenit țara cea mai lovită de criza economică din zona Euro. Rata șomajului în rândurile tinerilor s-a ridicat la 52,9% în luna august. Spania nu este însă singura țară cu astfel de cifre. Grecia este cea care deține primul loc al clasamentului având o rată a șomajului în rândurile tinerilor de 55,4% în luna iulie 2012. Potrivit datelor Eurostat, țara cu cea mai mică rată de șomaj în rândurile tinerilor este Germania – 8,1%.
„Acum încercăm să câștigăm ceva bani și să nu-i cheltuim. Avem un control mult mai mare asupra bugetului nostru familial”, a spus Judit Alaball Solà, o studentă de 21 de ani din Barcelona.
Tânăra originară din Spania susține că, odată cu criza financiară, a scăzut și calitatea vieții. Potrivit ei, mulți profesori și medici și-au pierdut locurile de muncă.
„În sălile de curs sunt mai mulți studenți, iar la spitale cozile sunt mai mari”, a declarat Judit. Ea susține că prețurile au crescut și ele odată cu majorarea ratei șomajului.
Pe măsură ce tânăra generație se confruntă cu o rată de șomaj semnificativă (fiecare al doilea tânăr este neangajat), cea mai ușoară soluție pentru a evada din situația actuală este de a căuta un loc de muncă într-o altă țară. Din acest motiv limbile străine sunt la mare căutare în rândurile studenților. Germania și Marea Britanie sunt printre țările preferate atunci când vine vorba de emigrare în alte țări din Uniunea Europeană.
În luna august curent, Judit a studiat limba germană la Berlin. Ea speră să-și găsească un loc de muncă în Germania dacă piața forței de muncă din Spania va continua să se prăbușească.
„Pentru tânăra generație, cea mai ușoară soluție este să ne găsim un loc de muncă într-o altă țară, cum este Germania, de exemplu”, susține Judit.