De multe ori nici nu bănuiam că localităţile pe care le voi măsura cu pasul în lung şi-n lat ascund nu doar oameni care încearcă să păstreze tradiţiile, ci şi sfinte lăcaşuri vechi, de o rară frumuseţe şi valoare deosebită.
O biserică de peste 125 de ani se află la Mihăilenii Vechi, Râşcani (fostul județ Bălți). Sfântul locaş cu hramul „Acoperemântul Maicii Domnului” a fost proiectat în 1876. Abia peste şapte ani a fost construit din piatră şi sfinţit. Mai bine de opt decenii a funcţionat biserica. Deşi, încă la începutul perioadei ateiste, autorităţile doreau să o închidă, oamenii nu permiteau acest lucru. Însă, fiind persecutat, în 1964, parohul pune lacăt la uşa bisericii. Satrapii comunişti erau dornici de a se căpătui cu odoare bisericeşti, dar nu aveau acces în sfântul locaş, căci cheile erau păstrate de câţiva oameni din sat.
În 1984, cei de la Mihăileni dând dovadă de mare curaj au redeschis biserica. Din „Locaşuri Sfinte din Basarabia”(Editura „Alfa şi Omega”, Chişinău, 2001) aflăm că: „Au urmat ani de confruntări deschise cu autorităţile. Bătuţi de forţele de ordine, trimişi prin închisori, sătenii au continuat să apere biserica zi şi noapte, timp de cinci ani (1984 – 1989). În acelaşi timp, delegaţiile din satul Mihăileni nu încetau să bată pragurile Patriarhiei de la Moscova în căutarea dreptăţii”. Între timp, conform unei hotărâri, la 13 octombrie 1986, în incinta bisericii a fost deschis un muzeu. Însă, peste doi ani, sfântul locaş revine la menirea de altădată. Prima liturghie după redeschiderea a fost oficiată la 17 ianuarie 1989.
Mihăilenii Vechi e baştina unui renumit filolog de talie mondială. Aici, la 27 iulie 1921, s-a născut savantul Eugen Coşeriu (decedat la 7 septembrie 2002 în Tubingen, Germania). Liceul din localitate poartă numele ilustrului doctor în filologie. Aici este şi o clasă „Eugen Coşeriu".
De asemenea, un alt mare lingvist al zileleor noastre, Valentin Mândâcanu, își trage obârșia din Mihăileni.