Castelul Peleş – reşedinţa regilor României (FOTO)

Castelul Peleș este unul din cele mai importante monumente istorice din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Este un edificiu unic, care are o valore istorică şi artistică deosebită.

La iniţiativa Regelui Carol I, a fost construit Castelul Peleş, construcţie, la care au participat peste 300 de muncitori, a durat între anii 1873 şi 1914 şi a fost realizată după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman. Castelul Peleş are aproximativ 160 de camera, iar construcţia lui a costat aproximativ 16, 5 milioane de lei aur. Turnul cu Ceas al Castelului măsoară 66 metri.

Castelul avea dotari foarte moderne pentru epoca in care a fost construit, de exemplu în anul 1884 este instalată reţeaua electrică, castelul dispunând de un grup electrogen propriu, iar la 1897 este construită centrala electrică.
Acest Castel i-a folosit drept reşedinţă de vară, investită cu funcţii politice, culturale şi simbolice.

În perioada ianuarie – martie 1948, castelul este închis din ordinul autorităţilor comuniste, iar bunurile de patrimoniu sunt inventariate. Din anul 1953, castelul devine Muzeu Naţional, deschis publicului larg, în timp ce celelalte imobile situate pe domeniul Peleş, precum castelele Pelişor, reşedinţa particulară a celui de-al doilea cuplu regal, Ferdinand I, Maria şi Foişor, fosta Casă de vânătoare a primului Rege al României şi reşedinţă a regilor Carol al II-lea şi Mihai I vor deveni case de creaţie şi odihnă pentru scriitorii, muzicologii şi artiştii plastici agreaţi de regimul comunist.

Castelul are o însemnătate istorică deosebită, aici s-a nascut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea, primul rege al dinastiei născut pe pamant românesc şi primul botezat în religia ortodoxă. În 1921, la Foişor, s-a născut fiul său, regele Mihai I. În 1921, are loc la Peleş, nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea.

Castelul Peleş, unul dintre cele mai frumoase castele din Europa şi perla turismului românesc, îşi aşteptă şi azi vizitatorii…
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.