La Mircea Druc în sat, la Pociumbăuţi (FOTO)

 Există locuri pe care le îndrăgeşti din prima, locuri ce te atrag şi ai dori să revii ori de câte ori ţie se iveşte ocazia. De data asta mi s-a făcut „dor” de un sat cu un toponim interesant şi foarte pitoresc. E vorba de Pociumbăuţi de prin părţile Râşcanilor, localitate aflată la 205 kilometri de Chişinău şi 25 de centrul raional.

Imaginile cu acest sat stăteau cuminţi pe policioară, „aşteptând” ziua când autorul lor va scrie şi un text despre Pociumbăuţi. Astăzi, textul şi pozele „şi-au dat întâlnire”, astfel că mai multă lume va afla despre minunata localitate de la nordul Republicii Moldova. Recunosc că mi-am propus să vă îndemn să ajungeţi la Pociumbăuţi după o întâlnire cu medicul Liliana Ursu, originară din acest sat. Curiozitatea de a-l cunoaşte e şi mai mare când afli că aici s-au născut: premierul Mircea Druc (1990-1991), dar şi renumitul regizor Vlad Druc.

Prin preajma Pociumbăuţilor curge Ciuhurul, iar de veghe stau stâncile milenare. Pe lângă faptul că am admirat aici frumuseţile locului – pădurea „La ciritei” sau „Găinuşa”, pădurea şi lacul „La Hârtop”, am trecut şi pe la sfântul locaş – „Sfântul Arhanghel Mihail”. Ridicat în secolul al XIX-lea, se spunea că acest a apărut în arealul spiritual basarabean datorită lui Vasile Stroescu, mare cărturar şi mecenat, născut la Trinca, judeţul Hotin (acum raionul Edineţ.

În apropierea satului este un Monument al evreilor care au suferit de pe urma Holocaustului.

Satul Pociumbăuţi este atestat documentar la 1711, iar toponimul acestuia s-a constatat că ar porni de la „pociumb+bouţi”, adică de la ţăruşul înfipt în pământ de care se prinde o funie sau un odgon cu care sunt legate animalele, în cazul dat – bouţii.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.