Călarași, locul unde tradiția și inovația își dau mâna/ FOTO

Oraşul Călărasi se află la 49 km de capitala ,se aşterne pe ambele maluri ale rîului Bîc, la poalele Codrilor și este una dintre cele mai vechi localitați din Republica Moldova.

Pentru prima dată Călărașii au fost atestați în 1432 – 1433 cu denumirea de Tuzara. Localitatea este pomenită într-un șir de documente domnești ce aparțin diferitor perioade istorice: de la Alexandru cel Bun care a dat moșia Tuzarei unui boier credincios domnului în anul 1430, pîna la Mihai Șutu care a confirmat existența Tuzarei ca mare tîrg, stabilind aici diferite rînduieli în 1794. O legenda veche spune că voievozii Moldovei au descălecat în repetate rânduri pe meleagurile Tuzarei și fiind ademeniți de natura Codrilor din preajmă și frapați de farmecul peisajului podgorean, au rămas aici pentru totdeauna . Ostașii – călăreți se numeau pe atunci călărașii, de unde provine și denumirea de astazi a orașului.

Au trecut ani și odata cu ei s-au schimbat multe pe aceste meleaguri, localitatea a ramas însă la fel de prospera .
Potenţialul economic al oraşului Călăraşi este asigurat de 933 agenţi economici, dintre care circa 800 de întreprinderi cu statut de persoane fizice. Eu am fost să văd SA „Codreanca” din Călărași ce confecționează îmbrăcăminte specială pentru medici, bucătari și nu numai . În câțiva ani ea a ajuns să furnizeze îmbrăcăminte de lucru pentru muncitorii de la uzinele de automobile „BMW”, „Renault”, „Belw”, etc. „Codreanca” are parteneriate încheiate cu companii din republică, din Italia, Germania, Rusia, Elveția și alte țări.

Călărași este una dintre puținele localități unde se pastrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile neamului, iar datorită ansamblului de dansuri populare "Codrenii" cei de peste hotare află mai multe despre Republica Moldova pentru că aceștea reuşesc să atingă performanţe inegalabile şi în dans, premii, premii și iar premii 🙂

Desigur că n-am putut rata Muzeul de viori din Călărași, despre el am scris ceva mai devreme, este unul dintre puținele muzee din țara noastră care a reușit să mă cucerească prin colecția sa de instrumente cu coarde.

Tot în Călărași la Centrului M.Viteazul din oraș se antrenează sute de tineri, aceștea sunt pregătiți pentru campionatele mondiale și mulți dintre ei se întorc acasă cu medalii de aur. Dumitru Sacaliuc – campion mondial la triatlon de forță 22/24 Iunie 2012 ne-a mărturisit că era sigur că v-a reuși, dar pentru asta a muncit mult și a renunțat la o buna parte din timpul său liber.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.