Mâine, de Sfântul Prooroc Ilie (stil vechi), vă îndemn să ajungeți la Mănăstirea Nicoreni (raionul Dorchia), aflată aproape de satul cu același nume, la circa 180 de km de Chișinău. De luminatul praznic, acest sfânt locaș își sărbătorește hramul.
Mănăstirea Nicoreni stă cocoţată pe deal, de parcă ar fi un observator al colinelor drochiene. Biserica cu hramul „Maica Domnului – Portăriţa” este mică, în schimb alături se află o impunătoare catedrală – „Sfântul Ilie”.Acest sfânt lăcaş de la Nicoreni este o binecuvântare pentru credincioşii de la nordul Basarabiei, mai ales pentru cei din stepa Bălţilor, lunca Prutului şi a Cuboltei, pentru că în acest spaţiu până la 1992 nu a existat nicio mănăstire.
Acum mai bine de două decenii, călugărul Rafail, ca mirean Iurie Bodiu, hotărăşte să aducă un tribut adevăratei credinţe, prin ridicarea unui complex monahal. Acesta a fost înfiinţat pe teritoriul care cândva aparţinea taberei de muncă şi odihnă a elevilor. După reconstrucţie şi reparaţie, cantina a devenit biserica de iarnă „Maica Domnului – Portăriţa”, iar corpurile de case – chilii.
În anul 1993, începe construcţia bisericii de vară „Sfântul Ilie”, cu două nivele, la fiecare câte trei altare. O catedrală cu şase altare e o raritate, or în Basarabia doar la Mănăstirea Hâncu mai există o biserică cu şapte altare. Mănăstirea Nicoreni este renumită mai ales pentru uriaşa putere a părintelui Rafail de tămăduire a sufletului şi trupului. Aici vin mulţi creştini din toate colţurile Moldovei, dar şi din Rusia şi Ucraina.