Bijuteria ortodoxă a Clujului – Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”/ FOTO

Astăzi facem popas în inima Clujului. Provocarea vine din partea cluj.travel, care ne invită să cunoaștem o perlă spirituală – Catedrala Ortodox. Sfântul locaș de aici impresionează prin arhitectură și pictură, prin faptul că e frumos și are mereu ușile deschise pentru cei dornici de a se închina și ruga.

Astfel, potrivit cluj.travel, Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” este cel mai important locaş de cult ortodox de la Cluj. Sfântul locaş apare în arealul spiritual românesc acum nouă decenii. Acest a fost ridicat în perioada anilor 1923-1933, înscriindu-se în curentul stilistic românesc.

Catedrala impresionează prin faptul că e monumentală, foarte spaţioasă, cu absidele naosului adânci, balcoane laterale susținute de coloane și balcon pentru cor. Turla de pe naos, deschisa, este grandioasa, iar pe pridvor sunt alte doua turle oarbe. Cupola a fost concepută după modelul Catedralei „Sfintei Sofia”. Sfântul locaş are patru clopote. Acestea au fost aduse din Ungaria, iar cel mai mare dintre ele cântăreşte cam două tone.

În anul 1973, odată cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lăcaşul de cult a devenit catedrală arhiepiscopală. Din anul 1996, Catedrala a intrat într-un amplu proces de restaurare a exteriorului, încheiat în anul 1999. În interior atrag atenția mozaicurile de factură bizantină

Potrivit susrsei citate, din anul 2006 locaşul sfânt este şi Catedrală a Arhiepiscopului Vadului, Feleacului şi Clujului, care este totodată şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului și Sălajului.

Luni veţi afla despre alte perle ale Clujului – Catedralele "Sfântul Mihail şi "Schimbarea la Faţă".  
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.