Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a încheiat un parteneriat cu Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” pentru realizarea unui traseu în Delta Dunării destinat turismului lent, cu canotca, care nu este agresiv față de mediu, a declarat guvernatorul Rezervației, Edward Bratfanof, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, turiștii vor avea la dispoziție o gamă mai largă de activități în Delta Dunării și vor putea cunoaște altfel această parte a Europei. „Practic, vom înlocui sintagma „Rent a bike” (Închiriază o bicicletă n.r.) din alte zone turistice din lume cu „Rent a canotca” (Închiriază o canotcă n.r.), a declarat Edward Bratfanov.
Guvernatorul Rezelvaţiei se arată convins că turismul practicat astfel va avea efecte pozitive atât la nivelul biodiversității, ca urmare a faptului că mijloacele de transport nu vor fi agresive față de mediu, cât și la nivelul comunităților locale, perioada de cazare putând creşte.
El a precizat că proiectul pilot va fi pus în practică în apropiere de localitatea Mila 23, unde se vor amenaja trasee și popasuri, acesta putând fi ulterior multiplicat și în alte zone din Rezervație.
Potrivit Adevărul, „canotca” a fost numită aşa după lotca de la care preia materialul, şi după canoe de la care preia liniile dinamice. Are un design unic şi este un produs românesc, realizat din lemn de esenţa locală. Este o barcă modernă, ce preia tradiţia marangozilor (meşteşugarii bărcilor de lemn) şi o îmbină cu manevrabilitatea unei canoe de competiţie.