Ghidul turistic al Republicii Moldova, lansat recent, prost gândit, prost făcut/ OPINIE

Am citit despre apariţia Ghidului turistic al Republicii Moldova şi era firesc să ajung la lansarea acestuia. Evenimentul a avut loc pe şapte noiembrie, în incinta Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei. Mă bucurasem, în sfârşit, vom avea un ghid, bine structurat, care să mă informeze despre obiectivele turistice.

Am cutreierat ţara şi ştiu că încă mai sunt multe de văzut și mai e nevoie de informaţii inedite şi interesante.

Despre ghid s-a vorbit la superlativ, atât în comunicatul de presă, cât şi la lansare, că este unicul, respectă toate rigorile unui ghid turistic, că respectă atenţie! curriculum universitar şi multe alte „ode”. Exact ca-n povestea cu „Hainele cele noi ale Împăratului” .

S-au lăudat reciproc, autorii, prietenii autorilor, invitaţii de la Academie, şi-au vorbit cu laude de genul „cel mai dintre cel mai”, un „ghid de referinţă”, „primul ghid al Moldovei” etc…

Dar este un ghid foarte prost şi e trist că sunt promovate lucrurile făcute stângaci.

Sunt călător, am o pasiune să colecţionez ghiduri, chiar dacă pe net găseşti orice informaţie, eu oricum voi cumpăra astfel de cărţi. Argumentele mele, cred eu, vor fi întemeiate.

1. Coperta este din carton gros. Greşit! Un ghid de călătorie, care se vrea ghid, trebuie să fie cu copertă moale, să-l poţi uşor purta în geantă. Să nu te înţepi în colţurile ascuţite.

2. Ghidul este prezentat în trei limbi: română, eusă, engleză- trei limbi, însă, nu este varianta ideală. Fiindcă este multă informaţie, se repetă, or un ghid trebuie să fie uşor de utilizat.

3. Nu are cuprins. Da! Nu are cuprins.

4. Paginile nu sunt numerotate, nu este niciun fel de sistematizare.

5. Din 180 de pagini, jumătate sunt cu publicitate tipărite ba orizontal, ba vertical, în rusă şi română. Cu zeci de nuanţe, fonturi etc… Un haos enervant, care te zăpăcește.

Reclamele, în mare parte, ale diverselor agenţii de turism din Moldova, promovează mai multe destinaţii din lume, India, Egipt, Europa etc… Deci, într-un ghid de călătorie al Republicii Moldova găseşti destinaţii din întreaga lumea. Vă daţi seama de “profesionalismul” autorilor şi editorului.

6. Încep pozele cu diverse obiective turistice din Moldova. O poză cu o Mănăstire din Călăraşi, apoi te duce la Drochia, apoi prin Cahul şi din nou în Chişinău….Nicio sistematizare. Urmând traseul pozelor, reiese că turistul trebuie să vină cu avionul personal pentru a vedea destinaţiile.

7. Pozele, în afară de descrierea foarte, foarte succcinta ( de exemplu – text: Mănăstirea Căpriana), nu au niciuun detaliu. O elementară propoziţie cu informaţii despre obiectivele turistice lipseşte.

8. Şi astfel până la final, cu diverse poze fără cap şi coadă.

9. Autorii au recunoscut că ghidul va fi criticat, dar citez „se bucură, fiindcă reclama negativă le va creşte vânzările”. Ghidul a fost editat de Moldpres, autori Vlad Darie şi Mihai Potârniche.

Pe www.trm.md, la fel am citit „o odă” despre primul ghid al Moldovei, nu mă miră că nu avem turişti în Moldova.
Unii, cu certitudine, trăiesc în altă lume, nu în secolul XXI.

Mi-aş fi dorit să găsesc în ghid cel puțin:
1. O pagină despre Republica Moldova, inclusiv harta;
2. O pagină despre Chişinău, inclusiv harta centrului oraşului;
3. Câteva pagini de recomandări cu obiectivele turistice de văzut în Chişinău;
(Aici deja puteau include şi reclame, încadrate cu gust, referitor la restaurante, bănci, agenţii de turism etc.);
4. Câteva pagini cu recomandări de văzut în jurul Chişinăului;
5. Credeam că voi informație structurată pe zone. Câteva circuite cu obiective de văzut la nord, în centrul şi sudul Moldovei. Inclusiv cu câteva date logistice, preţuri orientative şi deja, din nou, puteau însera reclame la pensiuni, restaurante etc. La capitolul „obiective turistice” puteau fi incluse mănăstirile, parcurile, rezervaţiile naturale, monumentele;
6. Obiectivele turistice să fie descrise cu mai multă viaţă, să trezească interesul să le vezi;
7. Să găsească lucruri inedite, să te facă să acționezi, să vrei, să mergi, să vezi, acele atracţii turistice;
8. Şi spre final, puteau face câteva tururi tematice-adică doar mănăstiri, doar vinării, doar rezervaţii naturale;

Cel mai mult m-a deranjat că nu s-a menţionat despre unicul obiectiv protejat UNESCO din Republica Moldova, despre Arcul Geodezic Struve.

AMATORISM… DOAR ATÂT!!!
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.