Misiunea OSCE din Republica Moldova a elaborat în luna noiembrie 2012 raportul „Şcolile cu predare în grafia latină, administrată de Moldova, în Transnistria”. Acesta vine cu un şir de recomandări care ar rezolva o parte dintre problemele cu care se confruntă instituţiile cu predare în limba română din zona nistreană. Potrivit reprezentanţilor OSCE, documentul urmează să fie făcut public în scurt timp. Moldova.ORG a intrat în posesia acestuia şi a discutat cu câţiva reprezentanţi ai acestor şcoli în legătură cu recomandările propuse de OSCE.
Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol se arată deranjat, în primul rând, de faptul că una dintre recomandările raportului este licenţierea şcolilor de către autorităţile nerecunsocute de la Tiraspol: „Asemenea soluţii temporare dar stabile vor include înregistrarea şi licenţierea şcolilor moldoveneşti administrate de Republica Moldova de către autorităţile de facto transnistrene în calitate de „instituţii de învăţământ generale nestatale” (şcoli private) fără atestarea şi acreditarea acestora” (6.2.).
„Suntem foarte supăraţi de aceste recomandări. Suntem acreditaţi de Ministerul Educaţiei de la Chişinău, studiem după programele acestuia. Diplomele noastre sunt recunoscute în întreaga lume. Dacă şcolile cu predare în grafia latină ar fi „licenţiate” de către autorităţile ilegale de la Tiraspol situaţia ar deveni şi mai complicată. Problemele nu vor fi soluţionate, din contra, vor apărea mai multe. Nu înţeleg de ce ar trebuie să ne licenţiem la nişte autorităţi nerecunoscute. Raportul OSCE parcă e scris la Moscova, nu la Viena”, spune Ion Iovcev.
O altă recomandare propusă în documentul realizat de OSCE prevede modificări asupra manualelor: „În calitatea de pas următor după anializa independentă a programelor de învăţământ, autorităţile Republicii Moldova şi autorităţile de facto transnistrene trebuie de asemenea să reînceapă eforturile lor asupra analizei comune a manualelor. Obiectivul analizei programului de învăţământ şi ale manualelor trebuie să fie elaborarea unor recomandări comune pentru procesul de instruire, manualele şi alte materiale didactice la capitolul ce ţine de aspectele controversate ale unor obiecte, în mod special geografiei şi istoriei” (6.4.)
„E o aberaţie. Noi studiem după manualele elaborate de către Ministerul Educaţiei, elevii noştri susţin examene după programele de la Chişinău. Nu înţeleg ce modificări pot fi aduse manualelor de istorie şi geografie. Nu vrem şi nu vom admite ca manualele noastre să fie schimbate, fiind implicate nerecunoscutele autorităţi de la Tiraspol. Vrem să studiem la fel ca ceilalţi copii din Republica Moldova”, a declarat Eleonora Cercavschi, directorul Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol.
Vor urma şi alte comentarii pe baza raportului realizat de OSCE privind şcolile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.