De Olesea Plop
Campionatul Mondial de Fotbal din acest an aduce mai mult surprize decât rezultate, sunt de părere microbiștii moldoveni. Solicitați să dea o apreciere comparativă cu edițiile precedente, două treimi din respondenți și-au exprimat preferința pentru spectacolul din Africa de Sud, generos în surprize, rezultate imprevizibile şi eliminări şocante.
„Campionatul din 2010 e mult mai interesant. E deosebit de alte ediţii şi prin multitudinea de momente neaşteptate. Echipele favorite, spre exemplu, nu s-au calificat. Iar cele debutante au trecut mai departe”, a remarcat Vasile.
Diferenţa, însă, a fost resimţită nu doar la mii de kilometri, pe stadioanele Africii de Sud, dar şi aici, în capitală. „Chişinăul comparativ cu alţi ani s-a implicat mult mai activ în promovarea acestei ediţii de campionat. Bunăoară, au apărut mai multe monitoare de dimensiuni mari în aer liber. Lumea a devenit mai deschisă”, ne spune Andrei.
Mai mulţi microbişti s-au arătat dezamăgiți de jocul slab al finalistelor Campionatului Mondial de fotbal din 2006, Italia şi Franţa. Unii au pariat enorm şi au pierdut banii. Dezamăgirile, însa nu s-au încheiat aici. E relevant să menţionăm că după rezultatul meciului Brazilia-Olanda, contând pentru sferturile de finală, partidă care s-a încheiat cu victoria la limită a selecţionatei Olandei, scor 2-1, majoritatea caselor de pariuri au rămas pustii. Puțini au fost cei care au avut curajul sa revină a doua zi pentru a paria pe meciul nu mai puțin controversat, Germania-Argentina.
Deşi surpriza a fost enormă, unii dintre respondenţi ne-au oferit câteva explicaţii raţionale pentru prestaţia descurajantă a echipelor favorite la câştigarea titlului suprem. „Nu cred să se fi așteptat cineva la jocul atât de slab prestat de echipele cu „nume” în fotbalul mondial. Însa ele și-au scris „destinul” singure, prin aroganța excesivă și subaprecierea adversarului”, a menţionat Sergiu. „Ceea ce s-a întâmplat cu Franța, Italia sau Anglia nu trebuie să ne uimească. Dacă în interiorul echipei există probleme, sunt tensiuni și neînțelegeri, acestea se oglindesc direct în rezultate”, a conchis profetic Teodor.
Ţinând cont de terenul atât de lunecos pentru pronosticuri la această ediţie a campionatului, microbiştii n-au ezitat sa-şi etaleze favoritele la câştigarea titlului. Astfel 31% din voturi le-a acumulat campioana en-titre, Spania, ea fiind liderul preferintelor, urmată în clasamentul „improvizat” de Germania şi Argentina, cu câte 23% din voturi. „Îmi place această echipă. E impresionantă presiunea pe care o creează în teren. Au un joc calculat şi simt gustul victoriei”, a menționat Tatiana cu referire la selecţionata Germaniei, care a eliminat în meciul din sferturi adversara nemijlocită din topul microbiştilor moldoveni, Argentina. În cazul Spaniei respondenţii mai mizează încă pe titlul de campioană en-titre în crearea diferenţei pe terenul de joc. Precizăm, totuşi, că celelalte campioane en-titre, campioana mondială, Italia şi campioana olimpică, Argentina, au părăsit deja campionatul.
Întrebaţi care sunt şansele de participare a Republicii Moldova la turneul final al campionatului mondial de fotbal, respondenții au recunoscut univoc că șansele sunt minime.
„Nu cred Republica Moldova să trăiască o astfel de experienţă. Suntem o ţară mică, nu ne cunoaşte nimeni. Fotbaliştii noştri sunt net inferiori celor care joacă în cupele europene. Joacă mai mult din plăcere decât pentru performanţă. Poate unii şi pentru bani. S-o luăm la absurd. Chiar dacă s-ar califica la un turneu final, Federaţia moldovenească de fotbal nu va putea nici bilete să le procure jucătorilor”, a remarcat Oleg. „Fotbalul e imprevizibil. Participarea la un campionat mondial n-o pot nici planifica. Dacă la nivel european noi mai avem încă mult de muncit, la nivel mondial nici nu m-ai vorbesc…”, ne spune Tatiana. Un alt respondent, Mihai, a făcut o declaraţie exclusivă pentru Supporterss – „Niciodată!” Opinia sa categorică a fost însoţită şi de unele explicaţii: „Nu au o strategie de joc. Chiar dacă vor avea ocazii promiţătoare de a se califica, nu vor profita de ele. Vor pierde uşor”. Alți respondenți au fost mai optimişti în aprecieri, oferindu-ne și o dată exactă: 2026 sau 2034, cu speranţa că până atunci să vină un antrenor suficient de bun pentru a califica selecţionata Moldovei la un turneu final. Se mai mizează și pe voința și ambiția jucătorilor de a merge până la capăt, acestora lipsindu-le „mentalitatea şi pregătirea morală necesare pentru astfel de turnee”, a menţionat Sergiu. Plus la asta, accentuează Mihai, „nu se fac investiții nici în fotbal și nici în jucători, ei neavând elementar condiții pentru antrenament. Echipa e bună”. Un alt tânăr, Teodor, a încercat să desfăşoare subiectul şi să pătrundă în aşa-zis „celulele” lui, exclamând: „Când se va ridica nivelul de trai în țară și sportul va înregistra succese. Totul e interconex, iar peștele de la cap se strică”.