Moldova, ai fotbal… mioritic!

De Denis Zavorotnâi

Cu puțin înainte de naufragiul Titanicului, primul război mondial și marea unire s-a produs un eveniment cu adevărat relevant: în spațiul dintre Nistru și Prut s-a jucat primul meci de fotbal.

La 100 de ani de la acea „tăvălire” a mingii (balonului rotund) pe meleagul mioritic (22 august 1910) putem afirma cu demnitate: Moldova, ai fotbal! Ba mai mult, ai și o federație de fotbal (FMF), de altfel, „născută” înaintea ta: FMF te-a depășit la „buletin” cu peste 1 an de zile (10 august 1990 vs. 27 august 1991). Așa sau altfel, mai devreme sau mai târziu, ambele ați atins deja majoratul, deci aveți tot dreptul să vă distrați pe cinste de „ziua de naștere”. Bunăoară, FMF a și demonstrat-o: „Ordinul de onoare” pentru Joseph Blatter, președintele FIFA, cină festivă pentru Michel Platini, președintele UEFA… Nici „manele” n-au lipsit din meniu: meciul „victimelor Rospotrebnadzor-ului”, Moldova-Georgia.

Indubitabil, petrecerea e superbă… Doar că meciul a ieșit cam mioritic: 4-4 pentru veterani și doar 0-0 pentru titulari. Indecis, fără multă ambiție și caracter – ca și întreg fotbalul moldovenesc în cei 100 de ani. De altfel, miriotică a fost și atitudinea microbiștilor. Portalul Sports.md alias „site-ul de sport nr. 1 din Moldova” – portal care nu ratează nici o ocazie să se laude că a oferit o transmisiune record în istoria mold-netului – la meciul „jubiliar”, regizat pentru Blatter, Platini & co. abia de-a adunat 500 de vizitatori (comparativ cu cei 5000-6000 în meciurile preliminariilor Europe League).

Fără îndoială, Moldova, ai fotbal, însă n-ai voință de fotbal! Noroc de succesul Sheriff-ului, care s-a calificat a 2-a oară consecutiv în grupele cupelor europene, altfel 2010 nu era să fie – vorba premierului Vlad Filat – „un an special pentru fotbalul moldovenesc” și nu era să reprezinte „un nou început în viața noastră sportivă”. Sigur, dle prim-ministru, fotbalul unește oamenii, dar ar fi bine și indicat ca el să unească și investițiile. Atunci societatea ar fi într-adevăr mai consolidată, iar fotbalul mai puțin mioritic.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.