Examen de bacalaureat cu celularul la ureche

V-aţi întrebat cum este să susţii examenul de bacalaureat cu telefonul la ureche? Foarte simplu. Primeşti subiectul prin telefon şi scrii lucrarea. Deşi elevilor li s-a interzis să utilizeze telefonul mobil în timpul orelor, prea puţini se conformează acestei reguli. Din contra, mulţi dintre ei chiar l-au folosit ca pe un mijloc perfect de a copia la examen.

Conform regulamentului pentru bacalaureat stabilit de către Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET) al Republicii Moldova, utilizarea telefonului mobil în timpul examenelor de bacalaureat este strict interzis. Cu toate acestea, în unele instituţii de învăţământ, nici absolvenţii şi nici supraveghetorii examenului nu au respectat acest lucru. Aşa se face că telefonul mobil este utilizat pe larg în timpul examenelor şi a devenit principala sursă de copiere pentru elevi.

Prin intermediul telefonului, elevilor le sunt dictate răspunsurile subiectelor, iar ei nu mai sunt nevoiţi să-şi frământe prea mult creierii pentru a-şi aminti ce au învăţat în timpul anului şcolar.

Am discutat cu câţiva absolvenţi, care au susţinut cele doua probe ale examenului de bacalaureat în liceul „Elena Alistar” din capitală. Ei au refuzat să-şi spună numele şi la ce liceu îşi fac studiile, dar au recunoscut că li s-a permis utilizarea telefonului mobil în timpul examenelor. Tot de la ei am aflat cum a fost posibil acest lucru. „Suntem de părere că subiectele din acest an sunt destul de dificile. Cel mai mare punctaj s-a acordat pentru însărcinările de creativitate care necesită concentrare maximă şi timp, or noi fiind stresaţi ne era aproape imposibil acest lucru. Telefoanele însă ne au ajutat să comunicăm unii cu alţii … Imediat ce aflam subiectele, analizam însărcinările şi în cazul celor mai dificile apelam la colegi sau chiar la dascăli, care ne dictau câte ceva prin telefon. Supraveghetorii au fost indulgenţi şi ne permiteau uneori acest lucru” ne-a spus un tânăr, cu care am discutat după examenul la limba franceză.

Surse confidenţiale ne-au spus că pentru examenul de bacalaureat din acest an, unii părinţi au scos din buzunar câteva sute bune de lei. Câţiva părinţi, cu care am discutat şi care la fel au refuzat să-şi spună numele, veniţi să-şi susţină odraslele, nu au afirmat, dar nici nu au infirmat faptul că ar fi adunat bani pentru examen, dar ei ne-au spus că acest lucru se face pentru a-i ajuta pe elevi şi a-i scuti de stres.

Responsabilul liniei fierbinţi de la Ministerul Educaţiei şi Tineretului, Lidia Costiuc, a negat aceste zvonuri şi a afirmat că ministerul monitorizează foarte strict desfăşurarea examenului. „Iniţiativele de a aduna bani pentru examen sunt făcute de către părinţii a căror copii nu au însuşit cu succes materia în timpul anului şcolar. Noi însă supraveghem foarte bine situaţia. Am verificat cele câteva zvonuri pe care le am primit la linia fierbinte, dar s-au dovedit a fi false” a mai spus aceeaşi sursă.

Referitor la utilizarea telefoanelor mobile în timpul examenelor de bacalaureat, Costiuc a recunoscut că acest lucru contravine regulamentului pentru BAC. Ea a mai adăugat că s-au făcut asemenea verificări în câteva centre de Bacalaureat din ţară şi au fost depistate nereguli în acest sens. Potrivit ei, supraveghetorii centrelor care au comis asemenea ilegalităţi au fost scoşi din listă şi atât ei cât şi cei care vor comite asemenea nereguli până la sfârşitul examenului, riscă să li se retragă gradul didactic. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.