27 august 2009: Planeta Marte “grasă” ca luna plină?

Probabil ai primit în ultimele săptămâni un mesaj electronic care are cam urmatorul conţinut:

"Oriunde te vei afla pe 27 august 2009 la miezul nopţii şi 30 de min., nu uita să ridici ochii spre cer. Vor fi două luni pe cer. Planeta Marte va fi cea mai strălucitoare pe cerul înstelat şi va fi la fel de “grasă” ca luna plină. Marte se va afla la 34,65 milioane de mile faţă de Terra. Evenimentul se va mai produce tocmai în anul 2287, deci, e o unica posibilitate pentru a vedea fenomenul.…"

Oamenii au fost victime ale păcălelii legate de Planeta Marte – că Marte va deveni la fel de mare ca şi lună plină. Acest zvon circulă începând cu 2003. Iată ce a scris NASA pe site-ul său la 7 iulie 2005:

"Un zvon despre Marte circulă prin internet. Iată câteva fragmente dintr-un larg-circulat mesaj de e-mail: "Planeta Roşie este pe cale să devină spectaculoasă."… "Pământul se va apropia de Marte cel mai mult în istoria înregistrată. "…" Pe 27 august … Marte va fi vazută de pe Pamânt la fel de mare ca luna plină. " Şi, în sfârşit, "Nimeni nu va mai putea vedea asta a doua oară".

Numai în prima propoziţie este adevărată – "Planeta Roşie este pe cale să devină spectaculoasă." – NASA spune că "restul este o păcăleală."

Iată care sunt faptele communicate de NASA: "Pământ şi Marte sunt convergente pentru o strânsă întâlni în acest an pe 30 octombrie [2005], la 0319 Timpul Universal. Distanţa: 69 de milioane de kilometri… Marte se va arăta ca o stea strălucitoare de culoare roşie, o pinprick de lumina, însă cu siguranţă nu va fi aşa de mare ca şi luna plină. "
 
# # # 
Aşa dar, cel mai important eveniment pe 27 august rămâne a fi, totuşi, aniversarea independenţei Republicii Moldova faţă de Uniunea Sovietică, eveniment ce a avut loc la 27 august 1991 prin aprobarea de către parlamentul de la Chişinău a Declaraţiei de Independenţă (care merită citită).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.