Microsoft România a semnat, joi, un memorandum de intenţie cu Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) de la Chişinău care stabileşte un cadru de colaborare în vederea promovării unor principii şi soluţii din domeniul IT care să conducă la eficientizarea activităţii guvernului în raport cu cetăţenii şi să contribuie la dezvoltarea socială şi economică a Republicii Moldova.
Documentul identifică unele priorităţi ce pot fi influenţate în mod pozitiv prin tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Printre acestea, se numără contribuţia la definirea şi implementarea Strategiei guvernamentale de edificare a societăţii bazate pe cunoaştere din Moldova; accelerarea contribuţiei IT la dezvoltarea unei economii competitive, stimulând, astfel, dezvoltarea socială şi economică locală; favorizarea dezvoltării societăţii civile şi sociale; îmbunătăţirea competenţelor instituţiilor guvernamentale în domeniul tehnologiei, potrivit unui comunicat al MTIC
Ministrul Pavel Filip a declarat, în cadrul unui briefing, că scopul parteneriatului este de a promova soluţii electronice pentru un proiect-prioritar al actualei guvernări, şi anume edificarea e-guvernării. Potrivit lui, una dintre priorităţile de pe agenda ministerului pe care îl coordonează este programul de dezvoltare a accesului la internet cu bandă largă pe anii 2010-2013. ‘Este un sector cu un potenţial puternic şi va deschide noi oportuniăţi, pentru că serviciile adresate cetăţenilor trebuie să fie accesibile în orice moment, de oriunde, prin intermediul oricărui tip de echipament’, a precizat ministrul.
Potrivit lui Ronald Binkofski, director general al Microsoft România, cadrul de colaborare va permite acestei companii să contribuie predictibil cu soluţii pentru priorităţile anunţate de minister. ‘Cu o experienţă vastă obţinută în iniţiative similare desfăşurate în întreaga lume, Microsoft poate juca un rol important în dezvoltarea societăţii informaţionale moldoveneşti. Prin acest memorandum vom pune la dispoziţia partenerilor moldoveni profesionalismul specialiştilor Microsoft, precum şi oferta noastră bogată pentru Republica Moldova – de la programe educaţionale şi de dezvoltare a aptitudinilor de utilizare a tehnologiei, până la soluţii pentru implementarea serviciilor online de guvernare şi activităţi de cooperare în materie de securitate’, a menţionat Ronald Binkofski.
Memorandumulul reprezintă o parte a programului global inovativ Microsoft® pentru guvern, al Microsoft Corporation (SUA). Acesta a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani şi va fi valabil până pe data de 30 iunie 2013.