Prin părţile Ocniţei sunt locuri de un farmec aparte. Spectacolul naturii e mereu viu colorat şi nu contează timpul şi anotimpul. Sunt peisaje de o frumuseţe rară, de o frumuseţe incredibilă, sunt peisaje care fură ochiul aflat în căutare de ceva încântător. Pornesc la drum în dorinţa de admira splendorile plaiului. Opresc la poarta de intrare a Nistrului în Moldova – la Naslavcea.
De sus, de pe vârf de stâncă se vede ca-n palmă o insulă înconjurată de apele bătrânului fluviu. Pe mal de Nistru, străjuite de stânci milenare, se află casele gospodarilor de la Naslavcea. Şi aşa e de aproape şase secole, or localitatea este atestată documentar la 1437. La începuturi Naslavcea s-a numit Novăcăuţi.
Satul este încântător prin ceea ce i-a dat din plin Cel de Sus. E nevoie de mult timp pentru a hălădui prin frumuseţile de la Naslavcea. Am ales doar câteva din ele – monumente deosebite şi interesante, monumente despre care trebuie de scris doar cu superlative.
Mai întâi opresc la cele „33 de vaduri” – o impresionantă Rezervaţie peisagistică situată în valea râuleţului Chisărău, numit de localnici Cosărău. Mai sus de valea râului se înalţă o falnică pădure de stejari.
Rezervaţia peisagistică „La 33 de vaduri” are o bogată şi interesantă floră şi faună. Aici sunt plante rare, cum ar fi: cruşinul,ruginiţa penată, lăcrămioară, salvia cleioasă, caprifoiul obişnuit. Totodată, în rezervaţie sunt plante incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova – popâlnicul nobil şi ghiocelul alb.
În Rezervaţia „La 33 de vaduri” trăiesc jderi de piatră, jderi de pădure, nevăstuici, vulpi, pisici sălbatice, ciocănitori verzi, silvii cu cap negru, pitulici fluierătoare, mierle negre, granguri etc. La fel, aici pot fi întâlnite animale rare – arici comun, chiţcan comun, lilieci cu urechi ascuţite şi de apă, veveriţe, şoareci scurmători, bursuci, sturzi de iarnă şi sturzi de vâsc. Jderii de pădure, pisicile sălbatice şi trei specii de şerpi – vipera comuna, şarpele de alun şi şarpele lui Esculap – sunt animale incluse Cartea Roşie.
La Naslavcea mai pot fi admirate două monumente geologice şi paleontologice – „Râpa Carpov Iar” sau „Râpa lui Carp” şi „Râpa Rudâi Iar” ori „Râpa Rudi”.
Dinu Rusu
Foto: moldovenii.md