Interviu cu Directorul Executiv al Consiliilor Americane din Moldova, Daniela Munca-Aftenev, oferit pentru Moldova.ORG.
Activitatea Consiliilor Americane în Republica Moldova este concentrată pe 8 domenii, cu precădere instructiv-educaţionale. Cum se încadrează tinerii din ţara noastră în acest proiect internaţional?
Misiunea Consiliilor Americane din Moldova este de a recunoaște și cultiva potențialul cetățenilor Republicii Moldova, prin oferirea unor oportunități valoroase de dezvoltare academică și profesională interculturală. Scopul nostru este de a construi un viitor mai bun prin învățământ internațional. În cei aproape 20 de ani de activitate, în programele administate de către Consiliile Americane din Moldova au particpat peste 1000 de cetățeni ai Republicii Moldova din toate regiunile țării (circa 700 de absolvenți ai Programului FLEX, peste 300 de absolvenți ai Programului Lumea Deschisă, peste 100 de elevi au studiat limba engleză în cadrul Programului Access, 12 absolvenși ai Programului de Stagiu Legislativ și 5 absovenți ai Programului Carnegie), care au beneficiat de burse de studiu și cercetare, stagii și vizite de lucru în SUA. Promovăm tinerii experți din diferite domenii și ne bucură mult succesele acestora în perioada post program. Publicăm în fiecare lună istorii de succes ale absolvenților noștri și proiecte și evenimente pe care le-au organizat după întoarcerea în Moldova.
Programul “Open World” acoperă mai multe domenii, justiţie, administraţie locală, mass-media. Administraţia Programului de la Chişinău solicită stagiere pentru domenii concrete sau acestea rămân la discreţia Congresului SUA care le finanţează?
Consiliile Americane împreună cu Ambasada SUA în Republica Moldova și Centrul de Liderism Lumea Deschisă administrat de către Congresul SUA determină temele de importanță majoră pentru fiecare dintre țările participante în program, inclusiv Republica Moldova.
Absolvenţii, reveniţi acacă, asigură continuitate proiectului, implementează cele învățate în SUA?
Fiecare dintre programele de schimb administrate de către Consiliile Americane prevede activități post program cu implicarea activă a absolvenților. În cadrul Programului de Stagiu Legislativ (Professional Fellows) de exemplu, absolvenții sunt obligați să organizeze un proiect în cadrul căruia invită unul dintre colegi sau gazdele din SUA în Republica Moldova imediat după reîntoarcerea în țară. Proiectul care durează în jur de 10 zile are ca scop schimbul de experiență între experții din SUA și cei din țara noastră. La invitația absolvenților Programului Professional Fellows, Republica Moldova a fost vizitată de către Senatorul Statului Pensilvania Mike Brubaker, judecătorul Curții de Justiție din Hawaii Steven Levinson, fondatorul și Președintele Organizației Moldova AID Elena Dragalin și mulți alți experți din SUA.
În cadrul Programului FLEX (Programul Viitorilor Lideri) este angajat un Coordonator al Absolvenților în responsabilitățile căruia inră organizarea diverselor evenimente și activități în care sunt implicați absolvenții FLEX în calitate de voluntari. Aceștia organizează evenimente caritabile, colectări de fonduri, proiecte de voluntariat în fiecare lună. Toate activitățile absolvenților noștri sunt publicate pe site-ul oficial alo organizației – edităm, de asemenea, și un buletin informativ care include toate proiectele inițiate și coordonate de către absolvenții programelor pe care le administrăm.
Consiliile Americane din Moldova colaborează cu instituţii de stat sau ONG-uri pentru realizarea unor proiecte comune?
Consiliile Americane colaborează strâns cu un număr mare de organizații din Moldova – instituții de stat, ONG-uri, întreprinderi și proiecte sociale – pentru a identifica potențiali candidați, pentru a elabora parteneriate strategice, pentru a aduce experți din SUA, care ar organiza traininguri și instruiri pentru experții din Moldova. Programele Consiliilor Americane sunt susținute de către Ministerul Educației și Ministerul Justiției, Universitatea de Stat și Rețeaua Bibliotecii Municipale ”B.P Hajdeu”, Alianța Studenților și AIESEC, Consiliul Superior al Magistraturii și Ambasada SUA, cu care colaborăm în perioada de recrutare, dar și în cadrul proiectelor post program elaborate de către absolvenți. Lucrăm în colaborare cu organizații din toate regiunile țării: primării, școli și licee , judecătorii, ONG-uri, organizații de tineret. De exemplu, Programul Access (Burse de studiere a limbii engleze pentru copii din familii defavorizate) oferă peste 100 de burse copiilor din Edineț, Ungheni, Cahul, Bender, Bălți, Șoldănești, Comrat.
Pe parcursul a 21 de ani, câţi lideri de opinie, formatori au fost în SUA, şi în câte proiecte?
Printre absolvenții programelor administrate de către Consiliile Americane se numără parlamentari, primari, judecători, lideri din domeniul ONG, mass media, programe de tineret, drepturile omului, cum ar fi: Liliana Palihovici, Vicepreședintele Parlamentului, Dumitru Visternicean, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lorena Bogza, Prezentatoare Pro TV, Mircea Surdu, Directorul Postului Moldova 1, Veronica Vragaleva, Șefa Direcţiei Administrarea Impozitelor Directe, Serviciul Fiscal de Stat, Victoria Cujbă, Şef Direcţie Politici de Descentralizare, Cancelaria de Stat, Sabina Cerbu, Viceministru al Justiţiei, Luminiţa Suveica, Medic şef sanitar de Stat al Centrului Municipal de Sănătate Publică.