
Silvia Olari este absolventa primei promoţii a Şcolii de Somelieri din Republica Moldova. Pe lângă aceasta, Silvia îşi face studiile la Universitatea Tehnică şi activează ca bucătar într-un restaurant din capitală. Ce reprezintă meseria de somelier, cum să alegem un vin bun şi de ce restaurantele de la noi trebuie să angajeze un somelier, citiţi în interviul acordat de Silvia pentru Moldova.ORG.
Dragă Silvia, ce te-a determinat să urmezi Şcoala de Somelieri şi cum ai înţeles că vrei să practici această meserie?
Totul a început cu o Expoziţie de vinuri de la Moldexpo. Atunci am înţeles că e un domeniu interesant, care are tangenţe cu meseria mea de bucătar. Aceasta pentru că un bucătar bun trebuie să poată combina vinul cu bucatele şi nu numai. Ulterior, la Universitate am aflat că se organizează în premieră o Şcoală de Somelieri şi am hotărăt să încerc. A fost ceva nou, dar extrem de captivant. Acum, când s-au sfârşit cursurile, chiar îmi lipsesc orele şi colegii mei. Am devenit ca o familie.
Căror criterii trebuie să corespundă o persoană ce doreşte să studieze la această şcoală?
În primul rând trebuie să fii ambiţios, să îţi placă ceea ce faci şi să nu te opreşti la jumătete de drum. Un somelier bun învaţă mereu pentru a-şi îmbunătăţi cunoştințele. Dacă mai ai şi dorinţă, un scop anumit, atunci totul îţi va reuşi. De fapt, la Şcoala de Somelieri poate să vină orice persoană care doreşte să cunoască mai multe despre vinuri şi să îşi dezvolte cultura generală.
Care sunt atribuţiile unui somelier?
Somelierul este persoana care alege vinurile după calitate, gust, aromă şi face meniul de bucate după vinurile pe care le are restaurantul. Sau propune clientului un vin ce corespunde bucatelor alese de acesta.
Moldova e o ţară agrară. Cât de importantă e meseria de somelier în creşterea culturii vinului?
– Din păcate, în Moldova nu prea există o cultură a vinului, iar restaurantele unde avem somelieri pot fi numărte pe degete. Noi avem vin bun pe care nu îl consumăm corect. Servim vinul cu orice tip de bucate, iar criteriul după care îl alegem e gradul de alcool. Dacă meseria de somelier se va impune pe piaţă, cultura vinului va creşte nu doar în restaurane, dar şi în fiecare gospodărie.
Crezi că astfel vom reuşi să atragem mai mulţi turişti?
Sigur că da. Noi avem vinuri cu care ne putem mândri, dar nu le putem promova. Recent am fost la un Combinat de Vinuri de la noi şi am observat că persoana care ne propunea să degustăm vinul nu avea cunoştinţele necesare şi nu se descurca. Dacă vrem să dezvoltăm turismul, mai ales ramura vinicolă, avem nevoie de somelieri.
Ce privilegii ar avea restaurantele care angajează somelieri?
Cu siguranță se vor bucura de mai mulţi clienţi. Somelierul e cel care “ vrăjeşte” cunsumatorul. El ştie cum să recomande un vin bun, așa încât clientul să vină şi a doua oară.
Există vreo deosebire între un degustator şi un somelier?
Pentru un degustator aprecierea vinului este doar un hobby. El nu deţine cunoştinţe în domeniu vinicol. Somelierul însă e cel care degustă vinul ca un profesionist. El cunoaşte totul despre acest vin: istoria lui, din ce struguri a fost produs, cum a fost preparat.
Ce trebuie să ştie orice persoană atunci cînd doreşte să aleagă un vin?
În primul rând, trebuie să ştie că vinul este apreciat nu după gradul de alcool, dar după aromă, gust, culoare. Nu trebuie să aleagă vinul după preţ. În funcție de preferințele fiecăruia, dacă vă place un vin mai acid sau mai dulce, alb, rose, roşu. Cel mai bine luaţi un vin după bucatele pe care doriţi să la preparaţi. E mai greu să cumperi un vin de la magazin, deoarece nu se respecta normele de păstrare: temperatura, umiditatea, căldura necesară. În asemenea condiții, vinul îşi va pierde din proprietăţile lui, iar clientul va fi dezamăgit.
Dacă e să vorbim de combinațiile dintre vin şi alimente, care ar fi cele mai des întâlnite?
De exemplu, putem asocia vinul alb cu un peşte. Cu cât va fi mai gras peştele, cu atât mai acid va fi vinul. Carnea de pasăre o vom servi cu un vin alb, sec. Vinul roşu e ideal pentru vânat şi carnea de porc. La brânzeturi degustaţi un vin roşu, sec, iar prăjiturile şi torturile cu vinuri dulci, aromate.
Ce planuri ai în viitor? Îţi vei continua cariera de somelier?
Mai curând a-şi încerca să combin meseria de somelier cu cea de bucătar, iar pe viitor aș dori foarte mult să-mi deschid propriul restaurant. Cred că clienţii vor fi plăcut surprinşi atunci când pentru ei va găti chiar stăpânul restaurantului, care este şi somelier.
Interviu realizat de Irina Titica