Recent, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a realizat o analiză comparativă în care a punctat diferenţele dintre Acordul de Asociere cu UE şi Uniunea Vamală „Rusia –Belarus-Kazahstan”. Demersul a fost unul informativ, determinat de înţelegerea eronată, de către populaţia Republicii Moldova, a specificului Acordului de Asociere cu UE, dar şi a Uniunii Vamale „Rusia-Belarus-Kazahstan”, precum şi de intenţiile diferitor grupuri de interese, care, după caz, demonizează sau idolatrizează o opţiune sau alta.
Potrivit studiului, aderarea ţării noastre la Uniunea Vamală va duce la anularea imediată a tuturor facilităţilor comerciale acordate de UE şi nu va fi posibilă crearea unei zone de comerţ liber cu o altă ţară. De asemenea, nu va oferi pieţe suplimentare de desfacere, ci doar le va restricţiona pe cele existente. Aşadar, nu oferă nimic din ce avem deja şi fără a fi integraţi în Uniunea Vamală.
Dacă Acordul de Asociere cu UE permite accesul la o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori, din 28 de ţări membre ale UE şi Turcia, atunci aderarea la Uniunea Vamală permite accesul la o piaţă de 172 de milioane de consumatori, din 3 ţări din CSI, cu care Republica Moldova are deja încheiate acorduri de liber schimb.
Federaţia Rusă şi, implicit Uniunea Vamală nu este atractivă nici măcar pentru ruşi
Studiul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” atestă aşadar avantajele certe ale aderării la UE comparativ cu proiectul rus şi consolidează datele prezentate la sfârşitul anului de agenţia rusă „RiF”, specializată în probleme de imigraţie agenţia rusă, conform cărora Federaţia Rusă şi, implicit Uniunea Vamală nu este atractivă nici măcar pentru ruşi.
La sfârşitul anului, „RiF” a publicat un studiu amplu privind situaţia reală existentă în Federaţia Rusă din cadrul căruia a reieşit că „ruşii nu vor să trăiască în ţara lor”. Astfel, 68% din cetăţenii ruşi care au un venit mai mare decât cel mediu pe ţară doresc să-şi trimită copiii la studii peste hotare, iar 37% vor să-şi vadă copiii stabiliţi în străinătate pentru totdeauna.
Din 157.895 de localităţi existente, peste 40 de mii de sate şi comune au rămas pustii. În ultimii 10 ani, de pe harta Rusiei au dispărut 13.740 de sate şi 214 oraşe, iar în nordul ţării, populaţia s-a micşorat cu 45%. Doar anul trecut au dispărut peste 3 mii de localităţi.
Rezultatele cercetării nu miră pe nimeni având în vedere o serie de aspecte negative care caracterizează Federaţia Rusă în acest moment, 62% din cetăţenii Federaţiei Ruse trăind un sentiment de ruşine pentru ţara lor.
Din studiu reiese că, în fapt, oferta „de nerefuzat” pe care Rusia o face Republicii Moldova se referă la sărăcie, mafie, prostituţie, droguri, lipsa educaţiei şi a statului de drept. Nu un nivel de trai decent precum deja în statele europene, un grad înalt de cultură şi stat de drept. Între o viaţă săracă, un anturaj caracterizat de promiscuitate şi un trai decent, liniştit, echitabil, în care câştigă cel care munceşte şi nu mafiotul, eu ştiu ce să aleg pentru viitorul copilul meu. Dar dumneavoastră?
Nivel de trai scăzut
În urma analizei veniturilor populaţiei, Serviciul Federal de Statistică a constatat că 13,4% din cetăţeni trăiesc în sărăcie lucie (108 dolari/ lună), 27,8% trăiesc sub limita sărăciei (234 dolari/ lună), iar 38,8% se situează la nivelul sărăciei (537 dolari/ lună). Comparativ, în SUA, o familie cu trei membri trăieşte la nivelul sărăciei dacă are un câştig lunar de 1.525 dolari, iar, în Luxemburg salariul minim pe economie este de 1.642 euro.
Moscova – Noua Sicilie
În Federaţia Rusă sunt luaţi în evidenţă circa 1.000 de interlopi, şefi ai grupărilor criminale, dintre care 400 poartă titlul de „hoţi în lege”, majoritatea trăiesc în Moscova, Leningrad, Tver, Krasnodar şi Stavropol.
Cel mai bine vândut produs în anul 2010 a fost bâta de metal cu aparat electroşoc încorporat.
Mediul periculos de afaceri
În clasamentul Doing buisness al Băncii Mondiale care apreciază condiţiile de administrare a unei afaceri, Rusia s-a plasat pe locul 123 din 183.
Federaţia Rusă a intrat în top 10 al celor mai periculoase state pentru investiţii. Potrivit „Political Risk Atlas 2011”, Rusia face parte din grupul statelor cu riscuri politice extrem de mari şi cu cel mai instabil mediu de afaceri. Primele locuri în acest grup sunt ocupate de Somalia, Congo, Sudan, Pakistan şi Coreea de Nord. Anul trecut în aeroporturile ruseşti au fost depistate peste 50 de tone de substanţe explozibile. În anul 2009 au fost comise 1030 de atentate teroriste, în 2010 – 712, iar în 2011, doar în Caucazul de Nord – 350.
Capitala culturală a Rusiei, Sankt Petersburg a ocupat locul 70 din 83 în clasamentul nivelului de criminalitate. În ultimii 20 de ani, în Rusia au fost închise circa 19 mii de şcoli medii generale.
Degradare/ Depravare – prostituţie, consum de droguri şi de alcool
Rusia consumă 21% din cantitatea totală de heroină produsă la nivel global, situându-se astfel, pe primul loc în lume. Rusia ocupă locul trei în lume după numărul de narcomani, urmând Afganistanul şi Iranul. Prestarea serviciilor sexuale a devenit una din activităţile cele mai populare. Mai mult de 60% din femei consideră că nu are nici un rost să aibă relaţii intime cu partenerul fără a obţine un câştig material.
Un simplu locuitor al Rusiei consumă în fiecare an 18 litri de alcool. Potrivit experţilor ONU, populaţia unei ţări începe să se degradeze dacă anual se consumă 8 litri de alcool pe cap de locuitor. În Rusia, o sticlă de apă potabilă costă mai mult decât o sticlă de bere.
În ultimele două decenii s-au construit 1600 de fabrici de băuturi alcoolice, în condiţiile în care, în prezent, în domeniul combinatelor petroliere nu s-a investit nimic, în Rusia activează 27 de combinate petroliere, toate fiind construite înainte de 1900. Astfel, nu este de mirare că sectorul nu este performant.
După cum afirmă experţii, „motorina cu care se alimentează autoturismele din Rusia nu este bună nici măcar pentru încălzire”. Benzina produsă de ruşi a ocupat locul 84 în clasament, deşi acum un an Rusia se afla pe poziţia 50. În SUA, dintr-o tonă de petrol se produc 450 de litri de benzină, în Rusia doar 150 litri.
Preţul benzinei în statele exportatoare de petrol: Turkmenistan – 2 cenţi/l; Venezuela – 3 cenţi/l; Iran – 9 cenţi/l; Libia – 13 cenţi/ l;: Arabia Saudită – 16 cenţi/ l, asta, în timp ce în Rusia, la 31.12.2011, preţul pe litrul de benzină Regular (92) la staţiile de alimentare din Sankt Petersburg a constituit 90 de cenţi.
Nivel redus de instruire/ educaţie
Faptul că 32% din cetăţenii ruşi sunt ferm convinşi că Soarele se roteşte în jurul Pământului, iar 37% din cetăţeni susţin că artistul lor preferat este umoristul Evgheni Petrosian, este relevant pentru gradul de instruire extrem de scăzut al populaţiei.
Se pare că interesul autorităţilor de la Kremlin este menţinerea cetăţenilor în ignoranţă pentru a fi mai uşor de manipulat.
În favoarea acestui aspect pledează şi faptul că cel puţin 80% din mass-media rusă sunt controlate de autorităţi, 90% din ştirile difuzate de televiziunile de la Moscova vorbind într-o notă pozitivă despre guvernare.
„Gazprom-Media”, compania-fiică a concernului „Gazprom”, controlează posturile de televiziune „NTV”, „TNT”, „NTV – Plus”, „NTV – Mir” şi „NTV – America”, posturile de radio „Echo-Moskvy”, „Radio Troika”, „Pervoie populiarnoe radio”, „Do-Radio”, „Sport – FM” şi „Next”, compania de film „NTV-Kino”, agenţia de publicitate „NTV-Media”, editura „Semi dnei”.
de Vasile Morari