Creșterea economică record înregistrată anul trecut de 8,9%, s-a datorat unor factori de conjunctură, fără care s-ar fi cifrat la doar 3%-3,5%, se explică într-un comentariu publicat de Expert-Grup. Mai mult, autorii consideră că acest avânt economic ar trebui să ne îngrijoreze.
Potrivit autorului, Adrian Lupușor, creșterea PIB-ului s-a dotarat în cea mai mare parte creșterii cu 41% a agriculturii, acest avânt a fost însă înregistrat pe fondalul secetei din 2012. Și deci, în 2014, domeniul are o bază de comparație mult prea mare, respectiv spre sfârșitul anului ar putea fi în scădere chiar, raportat la 2013.
Un alt factor care a determinat creșterea economică “în cifre” este devalorizarea leului. ” Deprecierea controlată a monedei naționale față de dolarul SUA cu circa 4% și față de Euro cu 7,5% în comparație cu media din 2012, a alimentat consumul, încasările la buget și exporturile. Conform estimărilor noastre, aceasta a adus suplimentar 1,0-1,5 puncte procentuale la creșterea PIB-ului de 8,9% din anul trecut. ” se spune în comentariul Expert-Group.
Astfel, experții prognozează pentru 2014 o creștere de circa 3%, având în vedere dispariția acestor factori, și stagnarea sectorului agricol.
Creșterea economică anunțată pare a fi “umflată” și pentru că nu s-a reflectat în modul corespunzător asupra creării locurilor de muncă. Creșterea nesemnificativă a ratei de ocupare se explică prin angajările făcute în mediul rural odată cu relansarea agriculturii.
În concluzie Adrian Lupușor, notează că în 2014 se așteaptă “o încetinire esențială a creșterii economice”. Dar și acestă prognoză este supusă riscurilor externe majore asociate în mare parte cu înrăutățirea situației economice din Rusia și Italia. ” Totodată, incertitudinea asociată cu tensionarea situației din Ucraina, dar și cu proximitatea alegerilor parlamentare, urmează să afecteze activitatea investițională, cu repercusiuni suplimentare asupra creșterii economice. Riscurile respective necesită a fi luate în considerație de factorii de decizie în procesul implementării politicilor economice, monetare și fiscale.” se spune în comentariul Expert-Group.