Sinteza ședinței Guvernului din 19 martie, realizată de Bloguvern.
Trei Zone Economice Libere din RM și-au păstrat administratorii
În Republica Moldova funcționează 6 Zone Economice Libere. Potrivit legislației, administratorii ZEL sînt numiți în funcție pe un termen de cinci ani prin Hotărîre de Guvern. Astăzi cabinetul de miniștri a aprobat reconfirmarea în funcția de administrator al Zonei Economice Libere din Ungheni pe Natalia Epuraș. Totodată, a fost reconfirmat în funcție administratorul ZEL din Bălți, Marin Ciobanu, iar Gheorge Cervoin a fost reconfirma în funcția de administrator al parcului de producție din Vulcănești.
Crima organizată în vizorul Guvernului
În Republica Moldova au fost lichidate 95 de grupări criminale, iar hoții în lege, care mai erau în libertate, au fost întemnițați. declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului ed către ministrul de Interne, Dorin Recean.
Pentru a preveni și a combate criminalitatea organizată Executivul a elaborat Strategia națională de prevenire și combatere a acestui fenomen pentru anii 2011-2016. Astăzi a fost aprobat Planul de acțiuni pe anii 2014-2016.
„În pregătirea noilor riscuri legate de liberalizarea regimului de vize, dar și de faptul că crima organizată migrează și utilizează în acest sens și spațiul virtual a fost nevoie de elaborarea noilor acțiuni. Acest plan accentuiază cooperarea internațională pentru operaționalizarea grupurilor comune de intervenții dintre structurile țării noastre și a țărilor din regiune”, a declarat Dorin Recean.
Cum va fi administrată datoria de stat în anii 2014-2016
Pentru a administra eficient datoria de stat a fost elaborat Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2014-2016)”.
În contextul relațiilor cu organismele financiare internaționale aprobarea acestuia reprezintă o datorie pentru țara noastră.
„Scopul documentului constă în stabilirea direcțiilor prioritare ale Ministerului Finanțelor spre atingerea obiectivului de gestiune a datoriei de stat.”, a declarat ministrul Finanțelor, Anatol Arapu.
Documentul este elaborat anual în baza prognozei indicatorilor macroeconomici.
Potrivit informațiilor oferite de către ministrul Finanțelor, Anatol Arapu , momentan ponderea datoriei de stat extern la produsul intern brut este de 24,5%. Dintre care: 27% reprezintă datoria internă și 73% – datoria externă.
„Este o pondere mai mult decît confortabilă, ceea ce arată responsabilitatea cu care tratăm noi acest subiect. Constat că pînă în anul 2016 nu urmează o creștere a acestei ponderi”, a conchis Premierul, Iurie Leancă.
Noi servicii medicale gratuite garantate de stat
Asistența medicală stomatologică va fi acordată în volum deplin copiilor de pînă la 12 ani în baza asigurării medicale obligatorii. O astfel de prevedere se conține într-un proiect legislativ, aprobat astăzi de către Guvern.
Documentul mai conține o prevedere, potrivit căreia, femeile bolnave de cancer mamar și care au suportat o intervenție chirurgicală de mastectomie vor beneficia gratuit de proteze mamare.
Conform datelor statistice, în anul 2012 în Republica Moldova se aflau în evidență 9200 paciente cu cancer mamar. Anual sînt depistate 900 de femei cu neoplasm la sîn, dintre care 600 suportă tratament chirurgical.
Exerciții de reprezentativitate pentru Republica Moldova
În perioada aprilie-iunie 2014 Republica Moldova va prelua Președinția Forumului OSCE pentru cooperare în domeniul securității. Pe durata mandatului său, țara noastră va trebui să asigure desfășurarea unor activități, costul cărora a fost calculat la 29 mii de euro. 11 mii de euro vor fi acoperite de către secretariatul OSCE, iar restul banilor vor fi alocați din contul bugetului Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Fără viză în Tailanda – pentru cei cu pașapoarte diplomatice și de serviciu
Cetățenii Republicii Moldova, titulari ai pașapoartelor diplomatice și de serviciu vor putea călător fără vize în Tailanda. Astăzi a fost aprobat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Regatul Tailandei privind abolirea regimului de vize dintre aceste două țări pentru titularii de pașapoarte diplomatice și de serviciu.
„Avînd în vedere numărul mare al deținătorilor de pașapoarte speciale în Regatul Tailandez, peste 200 de mii, înțelegerea noastră a fost că din Regatul Tailandei vor putea călător fără vize în Republica Moldova doar titularii de pașapoarte diplomatice. Pentru cetățenii Republicii Moldova prevederile Acordului se vor răsfrînge atît asupra deținătorilor de pașapoarte diplomatice, cît și asupra celor cu pașapoarte de serviciu”, a subliniat I. Groza, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.