Alexandru Vakulovski: Munți de gunoi

Plimbările prin pădurile noastre au devenit o căutarea unor insulițe fără mizerii. Pungile, peturile – au ajuns peste tot. Iar oamenii, în loc să le strângă, le aruncă lejer, de parcă o bucată de plastic ar putea dispărea de la sine în mijlocul unei păduri sau de pe malul unui lac. Chișinăul e încă relativ curat, față de restul Moldovei. Deși oricum nu înțeleg cum o capitală poate avea atât de puține coșuri de gunoi. Uneori te poți plimba ore întregi până vezi un coș de gunoi. Nici așa nu mi se pare normal. Dar cel puțin mizeria nu se adună pe stradă, e adunată, altfel am trăi cu toții într-un mare container de gunoi.

În schimb, acolo unde măturătorii ajung mai greu, în zonele verzi, în păduri – peturile goale și pungile zici că-s ciuperci. M-am plimbat prin pădurea din Buiucani, nici nu mai știam dacă să mă bucur că am găsit o poieniță cu flori, despre care se știe că sunt doar pe malul Mării Negre, sau să rămân la starea aiuritoarea pe care ți-o provoacă munții de gunoi. Credeam că în Basarabia nu există munți, dar există. Munți de gunoi. Și satele din suburbia Chișinăului mi s-au părut foarte jegoase. Vezi case cât blocurile și, totuși, în poartă plin de mizerii. Un fel de comoditate ca la oraș, miserupism ca la sat. Suburbia Chișinăului reprezintă cu succes, din păcate, suburbanul în sensul peiorativ.

În sate, deși e o mare rușine să stai cu grămezile de gunoi și în general majoritatea gospodarilor țin mult la imaginea lor – există o altă mare problemă. Pur și simplu nimeni nu adună gunoiul. Nu știu dacă așa e peste tot, dar din poze am văzut că în unele locuri pare și mai rău. La Antonești, de exemplu, un sat destul de mare, de 4000 de locuitori, era un singur loc pentru gunoi, după sat. Pe vremuri se lăsa câte-o remorcă pe stradă și oamenii aruncau gunoiul acolo. Remorca se golea săptămânal.

Acum gunoiul ne definește. Suntem mari producători de gunoi. Înainte de a îl vota pe vreun primar, eu l-aș întreba: dar cu gunoiul ce faci? Dacă ai o soluție și-mi place, poate te votez, dacă nu – n-am nevoie de un astfel de primar. Iar oamenii care nu vor să păstreze străzile curate, nu știu, la asta ar cam trebui să se gândească ministerul educației, dar așa ceva nu se rezolvă, din păcate, într-o săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.