Corupție în poliție. Toți angajații unei subdiviziuni teritoriale IGP, trimiși în judecată!

Extorcau sume mari de bani pentru a nu-i trage la răspundere. Cinci ofiţeri superiori de investigaţie ai Secţiei „Nord” a Inspectoratului General de Poliţie (IGP) vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de corupere pasivă. Procuratura Anticorupţie anunţă că a finalizat urmărirea penală şi a trimis dosarul Judecătoriei municipiului Bălţi.

Pe banca acuzaţilor au fost trimişi angajaţii Biroului Antidrog al Secţiei „Nord” a IGP în deplină componenţă – 5 polițiști, în acţiunile cărora Procuratura Anticorupţie a reţinut extorcarea, acceptarea şi primirea banilor de victime, totodată impunându-le să le ofere servicii şi bunuri pentru a nu fi traşi la răspundere. Mai mult, fiind deja recunoscuţi în calitate de bănuiţi de comiterea primului episod de corupţie, poliţiştii şi-au continuat acţiunile coruptibile.

Mese întinse pentru polițiști

În intervalul aprilie – decembrie 2013, au fost documentate două episoade de extorcare şi primire a banilor, bunurilor şi serviciilor de la doi cetăţeni. Pe 21 aprilie 2013, în satul Dumbrăviţa raionul Sîngerei, polițiștii l-au stopat pe un cetăţean, comunicându-i că este bănuit de circulaţia ilegală a drogurilor, însă pentru 3 mii de euro ar putea „scăpa” de dosar penal. În continuare, ei l-au condus pe cetăţean la domiciliul unuia dintre aceştia unde, asigurându-se că bărbatul nu deţine suma de bani extorcată, l-au determinat să-şi telefoneze rudele pentru a acumula banii.

La expirarea termenului stabilit de poliţişti, victima le-a transmis suma extorcată, însă a aflat că mai are de îndeplinit o condiţie pentru a nu fi tras la răspundere, şi anume, să le pregătească o masă într-un local special. Astfel, pe 25 aprilie, victima le-a organizat poliţiştilor o cină într-un local din satul Coşcodeni, achitând pentru aceştia 1500 lei.

După acelaşi scenariu, ofiţerii au procedat şi cu un cetăţean din Drochia, care în seara de 11 decembrie 2013 a aflat că trebuie să achite 3 mii de euro pentru a nu fi tras la răspundere pentru  circulaţia ilegală a substanţelor narcotice.

În prezent, Procuratura Anticorupţie continuă acţiunile de urmărire penală în privinţa unui civil, actualmente anunţat în căutare, care era  intermediar între poliţişti şi victime, având rolul de a aduce banii extorcaţi de la victime.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.