Autoritățile pun bețe în roate preluărilor ilegale de bănci

Cotă substanțială în bănci va fi considerat pachetul de acțiuni mai mare de 1% și nu de 5% cum era până acum. O decizie în acest sens a fost luată de cabinetul de miniștri, care a operat mai multe modificări ce vizează transparența investitorilor bancari. Mai mult, autoritățile au introdus sancțiuni penale pentru preluarea ilegală a pachetelor de acțiuni.

Miza autorităților este că deținătorii netransparenți ai pachetelor de acțiuni din sistemul bancar, vor dispărea treptat, asta pentru că practica de a opera cu pachete de acțiuni prin companiile off-shore va deveni mai costisitoare. Potrivit autorităților, BNM va avea mai multe posibilităţi pentru a depista activitatea concertată a diferitor acţionari.

În plus, acționarii și administratorii băncii riscă să fie sancționați inclusiv penal pentru prezentarea informaţiilor false sau inexacte, gestiunea frauduloasă a băncii, insolvabilitatea bancară intenţionată și obstrucţionarea activităţii instituţiilor statului.

Proiectul propune și anihilarea metodelor folosite în atacurile raider asupra băncilor. Astfel, proiectul interzice gajarea acţiunilor băncilor comerciale cu scopul de a evita cazuri de schimbare netransparentă a deţinătorilor de acţiuni ale băncilor comerciale. Și se va interzice introducerea acţiunilor din băncile comerciale ca aport la capitalul social al altor companii. Metoda era utilizată pentru a transfera acţiunile băncilor de la un proprietar la altul, fără autorizarea Băncii Naţionale a Moldovei.

Potrivit premierului, Iurie Leancă, BNM are deja suficiente pârghii pentru a nu admite atacurile raider asupra bănclor comerciale. “O recomandare specifică de la colegii noştri: de introdus un amendament la Legea privind instituţiile financiare, care va permite expres BNM să blocheze sau să îngheţe înstrăinarea acţiunilor, în cazul nerespectării cerinţelor privind calitatea acţionarilor, fiindcă ceea ce ne interesează pe toţi este ca Banca Naţională, şi prin Banca Naţională şi noi, să ştim exact informaţia despre toţi beneficiarii finali de cotele substanţiale din băncile comerciale din Republica Moldova” a mai propus Iurie Leancă în cadrul ședinței cabinetului de miniștri.

Modificările adoptate de Guvern vin după ce pe parcursul a ultimilor doi ani, mai multe bănci din moldova au fost ținta atacurilor raider.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare