La Biblioteca Naţională, Cenaclul Republica, va avea loc o lansare a antologiei 10+ de Mihail Vakulovski, apărută recent la Editura Tracus Arte, Bucureşti. În antologie sunt mai multe texte de-ale scriitorilor basarabeni, pe care îi puteţi auzi astăzi, 8 iulie, la Biblioteca Naţională. L-am întrebat pe Mihai despre antologie şi despre ce se va întâmpla la Republica.
– Mihai, ce e 10 +?
– E a doua antologie de proză TIUK!, revistă web pe care o puteţi urmări pe www.tiuk.reea.net (apare din iarna lui 2001 şi toată arhiva e pe net – acum lucrăm la nr. 41). Prima antologie se numeşte „TIUK! (antologie de proză KLU)” şi a apărut la Biblioteca Revistei la Plic, una din cele mai bune reviste de cultură apărute vreodată în Basarabia. Antologia asta se numeşte „10 +” pentru că e antologia care marchează cei peste 10 ani de activitate intensă, furtunoasă şi neîntreruptă a revistei, dar şi pentru că adună mai mult de 10 super autori care publică la Tiuk!: Alexandru Vakulovski, Constantin Cheianu, Iulian Ciocan, Răzvan Petrescu, Mihnea Blidariu, Dumitru Crudu, George Mureşan, Cristian Robu-Corcan, Radu Pavel Gheo, O. Nimigean, Mitoş Micleuşanu, Cosmin Perţa, Veronica D. Niculescu, Baştovoi, George Vasilievici, A.R. Deleanu, Cătălin Codru, Ruxandra Cesereanu şi Mihail Vakulovski.
Tiuk! este o revistă web cu foarte multe rubrici (inclusiv pentru cititori), foarte multă informaţie, foarte multe nume, foarte multe chestii. Tiuk! este titlul unei povestiri de-a lui Daniil Harms. Tiuk! e o revistă făcută de plăcere, cu chef; prietenia, libertatea, hedonismul şi calitatea superioară fiind trăsăturile care adună redacţia, adică pe cei de la „Ăştia sîntem”. La Tiuk! publică oameni de cultură de orice vîrstă şi din orice mişcare culturală (de la Nicolae Manolescu la Mihnea Blidariu), aici contînd doar calitatea. Revista apare o dată pe anotimp şi, astfel, cei care o fac nu au numai chef, cu cine şi cu ce, dar, cel puţin teoretic, şi timp.
– Ce se va întâmpla mâine la Republica?
– Lansăm a doua antologie de proză TIUK, cu unii dintre scriitorii basarabeni care au texte în carte – Constantin Cheianu, Baştovoi, Iulian Ciocan, Dumitru Crudu şi fraţii Vakulovski (mai sunt şi Mitoş Micleuşanu şi Cătălin Codru, doar că unul mîine e-n Bucureşti, iar celălalt – în Moscova). Vor fi lecturi, dialog liber & relax cu cititorii şi discuţii, moderate de scriitoarea Moni Stănilă, fondatoarea şi moderatoarea cenaclului. Intrarea este gratuită şi tiukuită, aşa că vă aşteptăm cu drag.
– Unde a mai fost lansată antologia în afară de CenaKLUb TIUK? Povesteşte-ne puţin de cenaklubul tău de la Braşov.
– Antologia abia a apărut, dar am avut o lansare experimentală, avangardistă şi suprarealistă la Bucureşti (cu Cosmin Perţa şi Miki Vieru) şi două lansări la CenaKLUb TIUK, imediat după apariţie, iar a doua oară acum, înainte de vacanţa de vară (cu A.R. Deleanu, Carmina Trâmbiţaş, Andrei Dosa şi mulţi rockeri & scriitori & cititori tineri şi frumoşi).
CenaKLUb TIUK e cenaclul-club al revistei Tiuk!, pe care-l fac din 2011 la Braşov, în clubul Rockstadt, uneori ieşind din oraş la ocazii speciale – la Roşia Montană, de exemplu, la Sala Oglinzilor din fostul sediu al US din România sau la celebrul Club A din Bucureşti. Am avut şi fesTiuk-uri, şi înrudiri cu alte cenacluri, şi alte feluri de manifestări, despre care puteţi citi tot în Tiuk, la rubrica CenaKLUb TIUK, aici: http://tiuk.reea.net/index.php?option=com_content&view=article&id=3010. Cenaclul revistei a existat şi sub alte forme, la Chişinău, Antoneşti, Odesa, Cluj-Napoca şi Bucureşti, staţia prezent numindu-se CenaKLUb TIUK cu adresa L. Blaga, nr. 13, Braşov, la clubul Rockstadt. Dar azi vă aşteptăm la Cenaclul Republica de la Biblioteca Naţională a R. Moldova!