După ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat că nu a admis spre examinare în fond a cererii depuse de PLDM şi a liderului formaţiunii, Vlad Filat, partidul vizat a venit cu o reacție. Într-un comunicat de presă emis astăzi de PLDM se anunţă că liberal-democraţii au decis să conteste decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013 la „sugestia unor avocaţi”. Dar atât avocaţii, cât şi preşedintele PLDM, au greşit în calcule pentru că judecătorii CEDO nici nu au acceptat spre examinare cererea.
“Asemenea decizii sunt luate de CEDO în circa 99 la sută din cererile parvenite din Moldova”, consideră PLDM. Nu este clar însă, dacă avocaţii PLDM nu erau la curent cu faptul că probabilitatea examinării unei astfel de cereri la CEDO este atât de mică sau Vlad Filat pur şi simplu a mizat pe acel 1%.
“PLDM nu a fost de acord cu decizia Curţii Constituţionale din aprilie 2013. Însă atunci, într-un context politic specific, ne-am conformat acelei decizii politice. Însăşi Curtea Constituţională, prin reprezentanţii săi, a specificat în mai multe rânduri că, prin decizia din aprilie, „CC a vorbit despre răspunderea politică a Guvernului” se justifică liberal-democraţii.
Reiese că atunci când au depus plângerea, PLDM considera că decizia CC încalcă Drepturile Omului, iar acum, după respingere, o consideră o problemă politică locală, pe care trebuie să o rezolve cetăţenii Republicii Moldova: „De aceea, PLDM consideră că o problemă politică din Moldova îşi va găsi rezolvarea tot aici, în Republica Moldova, iar cetăţenii sunt cei care vor decide în final”, se spune în comunicat.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg a respins plângerea lui Vlad Filat și PLDM împotriva Republicii Moldova și a declarat-o inadmisibilă, a relatat azi postul Realitatea TV. Aceasta după ce Filat a atacat la CEDO decizia Curții Constituționale, din 22 aprilie 2013, prin care a fost declarat neconstituțional decretul președintelui țării, Nicolae Timofti, de a-l desemna pe liderul PLDM drept candidat pentru funcția de prim-ministru, după ce acesta a fost demis de Parlament pentru corupție.