Iurie Leancă: Guvernul ar putea bloca tranzacţia Banca de Economii-Unibank

Guvernul, ca acţionar al Băncii de Economii, ar putea bloca procedura de cumpărare de către această bancă a cotei de 100 % din capitalul social al B.C. UNIBANK S.A. Asta în cazul unui aviz negativ al Băncii Naţionale, care în prezent examinează cererea depusă de Banca de Economii.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de premierul Iurie Leancă la postul de televiziune TV7.

„Noi avem dreptul nu doar de a ne expune punctul de vedere asupra aceste tranzacţii, ci şi de a o bloca în cazul unui aviz negativ de la Banca Naţională. Dar iniţial trebuie de ascultat poziţia Băncii Naţionale care are mandat şi mecanismele de a se exprima pe marginea acestei tranzacţii”, a spus Leancă. Reamintim că în prezent statul deţine 33,3 la sută din pachetul de acţiuni al Băncii de Economii.

Iurie Leancă a recunoscut că a aflat despre această tranzacţie din presă.

Potrivit premierului, în prezent nu există motive ca să se considere că sectorul bancar sunt probleme .”Avem şedinţe regulate, cu participarea conducerii Băncii Naţionale, în cadrul cărora monitorizăm strict situaţia din sector. Nu am motive să declar că există complicaţii sau o înrăutăţire a situaţiei din sectorul bancar”, a spus Iurie Leancă.

El a precizat că Guvernul discută cu Banca Mondială şi FMI despre căile de îmbunătăţire a situaţiei din acest sector, iar, după adoptarea mai multor modificări ale legislaţiei, Banca Naţională are mai multe pârghii de implementare a politici ă acest sector.

Moldova.ORG reaminteşte că Banca de Economii a solicitat acceptul Băncii Naţionale a Moldovei de a procura cota de 100 % din capitalul social al B.C. UNIBANK S.A.. Tranzacţia nu presupune în sine fuziunea celor două bănci.
Banca Naţională a precizat printr-un comunicat de presă că examinează cererea parvenită de Banca de Economii a Moldovei. Aceeaşi sursă lasă să se înţeleagă că tranzacţia solicitată de Banca de Economii, totuşi, diferă de forma clasică prevăzută pentru asemenea situaţii în legislaţie.

Astfel, potrivit normelor, în cazul în care o bancă procură cota de 100% din capitalul altei bănci, după obţinerea permisiunii prealabile din partea BNM, ambele bănci continuă să opereze ca două entităţi separate, au conducere proprie și obligația individuală de a respecta legislația Republicii Moldova și actele normative ale BNM.

În realitate, însă, Banca de Economii S.A. a solicitat ca grupul bancar potenţial, format de Banca de Economii S.A. şi B.C. UNIBANK S.A., să poată avea obligaţia de a prezenta situaţiile financiare consolidate la 30 iunie şi 31 decembrie al fiecărui an, în conformitate cu actele normative ale BNM.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare