Gazoductul Iași-Ungheni . To be continued!

Gazoductul Iași-Ungheni va fi extins până la Chișinău şi va constitui o alternativă de aprovizionare cu gaze a municipiului Chișinău, cel mai mare consumator de gaze din Republica Moldova. În acest sens, în 2015, Uniunea Europeană va aloca suplimentar 10 milioane euro, la suportul anunţat anterior destinat sectorului energetic.

O declaraţie în acest sens a fost făcută miercuri, 10 septembrie, de Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, în cadrul unei conferințe comune cu Andrian Candu, ministrul Economiei.

În acest context, ministrul Economiei a precizat că autorităţile de la Chişinău sunt la ultima etapa a studiului de fezabilitate a acestui proiect. Lucrările de construcţie ar putea începe la începutul anului 2015 şi ar putea dura până la începutul anului 2016.

Potrivit lui Candu, costurile estimate ale gazoductului pe segmentul Ungheni-Chișinău sunt de 70 de milioane de euro, dintre care 10 milioane de euro au fost alocate de Comisia Europeană. Ministrul Economiei a opinat că sectorul energetic este unul dintre cele mai de succes proiecte implementate de Republica Moldova.

De aceeaşi părere a fost şi şeful Delegaţiei UE la Chișinău, Pirkka Tapiola , care a menționat că Republica Moldova rămâne „campionul parteneriatului estic” în ceea ce privește reformarea sectorului energetic.

„E bine ce s-a făcut în Moldova, dar putem să ajungem la rezultate și mai bune. Aceste 10 milioane de euro vor fi canalizate spre extinderea gazoductului către Chișinău, care este cel mai mare consumator de gaze naturale”, a spus Pirkka Tapiola.

Molodva.ORG precizează că în toamna anului curent Uniunea Europeană va transfera în bugetul de stat cea de a treia tranşă a suportului bugetar în valoare de 11,6 milioane de euro. Acest Program face parte din cele cinci operaţiuni de suport bugetar ale UE în valoare de peste 216 mil. Euro, în curs de implementare în diverse sectoare ale economiei naţionale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare