O comisie specială a Agenţiei federale ruse pentru siguranţa agroalimentară şi veterinară Rosselhoznadzor, a sosit marţi, 16 septembrie, la Comrat, pentru a evalua situaţia sectorului agricol şi pentru a discuta posibilităţile de anulare pentru fructele din UTA Gagauz-Yeri a interdicţiei impuse de partea rusă la exportul de fructe moldoveneşti.
Experţii ruşi au sosit la Comrat, în timp ce ministrul Agriculturii Vasile Bumacov a plecat la Moscova pentru a discuta astăzi cu şeful Rosselhoznazor Serghei Dankvert modalităţile de anulare a restricţiilor stabilite pentru fructele din R.Moldova.
Presa din UTA Gagauz-Yeri a anunţat că autorităţile locale au declarat experţilor ruşi că la momentul actual regiunea colaborează intens cu 10 regiuni ruse, cu care intenţionează să realizeze programe concrete de cooperare economică.
Aceeaşi sursă precizează că în ultimii 10 ani, autonomia găgăuză a realizat reforme serioase, iar calitatea producţiei agricole se află sub un control permanent. „UTA Gagauz-Yeri este dispusă să livreze producţie agricolă, care ar corespunde standardelor şi cerinţelor Rosselhoznadzor-ului. De asemenea, este exclus orice reexport de fructe”, a declarat başcanul găgăuz Mihail Formuzal.
La rândul său, reprezentanţii Rosselhoznadzor au declarat că în cadrul vizitei va fi analizată calitatea şi ambalajul producţiei agricole.
„Vom vizita gospodăriile agricole, instalaţiile frigorifice. Este o obligaţie strictă. Dacă va fi adoptată decizia de a permite exportul de mărfuri agricole din UTA Gagauz-Yeri în Rusia, trebuie să ne convingem că nu va avea loc un reexport din statele faţă de care a fost stabilită această interdicţie”, a spus reprezentanţii Rosselhoznazor citaţi de presa locală.
Moldova.ORG precizează că experţii ruşi au sosit la Comrat la invitaţia başcanului Mihail Formuzal, care la 7 august a invitat printr-o scrisoare oficială specialiştii Rosselhoznadzor într-o vizită la Comrat, pentru a se documenta de calitatea bună a fructelor din regiune şi a-i convinge să permită exportul producţiei pe piaţa rusă.
Federaţia Rusă a sistat temporar, cu începere de la 21 iulie, importul de fructe din R.Moldova pe motiv că acestea nu ar corespunde normelor fitosanitare.
O situaţie similară s-a întâmplat la începutul anului curent, când conducerea de la Comrat a expediat autorităţilor ruse scrisori în care solicitau permiterea exportului de vinuri de la producătorii din regiune, asta în timp ce Federaţia Rusă a impus embargo la vinurile din R.Moldova din septembrie 2013. Ulterior, în luna martie, Rosselhoznadzor a acceptat ca trei întreprinderi locale să-şi livreze producţia pe piaţa rusă.