Activitatea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei a fost axată în exclusivitate asupra creșterii nivelului de trai prin majorarea indemnizațiilor și dezvoltarea serviciilor sociale. Despre aceasta a declarat ministrul democrat Valentina Buliga, în cadrul unui briefing în care a prezentat realizările sale la minister.
O schimbare reală adusă de ministrul PDM este îmbunătățirea sistemului de asigurări sociale “ca acesta să fie atractiv pentru angajați, echitabil pentru toate categoriile de salariați și sustenabil pentru sistemul de plăți”. În acest context noi am venit cu inițiativa de a unifica condiţiile de stabilire a pensiilor pentru toți cetățenii țării și de recalcularea pensiei pentru persoanele care activează după ce şi-au realizat dreptul la pensie”, a anunțat Valentina Buliga.
Pentru pensionari au fost realizate acțiuni concrete de suport, care să le îmbunătățească nivelul și condițiile de trai seniorilor din Moldova. În acest sens, Valentina Buliga a menționat instituirea suportului financiar ca adaos la pensia de bază pentru pensionarii cu pensii mici. ”Pensionarii sunt categoia prioritară care beneficiază de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului. Pentru persoanele singuratice în vîrstă au fost deschise noi servicii sociale de îngrijire la domiciliu, plasament în familii parentale sau îngrijire instituțională”, a subliniat ministrul democrat.
O altă categorie de cetățeni care este permanent în atenția Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei sunt familiile cu copii. Pentru ei a fost majorată de trei ori indemnizația primită de mame la naștere. De asemenea, a fost majorată alocația de îngrijire a copiilor, au fost instituite ajutoare unice de școlarizare, mecanisme de suport financiar pentru prevenirea instituționalizării copiilor.
Pentru protecția copiilor în situație de risc ministerul a adoptat o lege specială de protecție a lor, de responsabilizare a părinților și autorităților locale. Ministruli a instituit o linie de telefon de urgență pentru asistență gratuită a minorilor în dificultate.
Sprijin suplimentar a fost acordat și persoanelor cu dizabilități, prin instituirea în premieră a serviciului de asistent personal. La moment, în țară sunt angajați 1300 de asistenți personali ce primesc salarii de 1300-1400 de lei, beneficiază de poliță medicală și asigurare socială. “Numărul de asistenți personali va fi în continuă creștere în dependență de solicitările venite de la familiile ce îngrijesc de persoane cu grad sever de dizabilitate”, afirmă Valentina Buliga.
În încheierea bilanțului său, ministrul a apreciat că „mai sunt multe de făcut pentru a asigura cu adevărat o bună protecție socială cetățenilor”. “Această realitate ne obligă să luptăm și mai departe pentru creșterea fondurilor destinate protecției sociale. PDM va insista și în continuare ca fiecare procent de creștere economică să se regăsească în suportul oamenilor”. Veniturile suplimentare obținute de Bugetul Statului trebuie transferate și în continuare în mai mare măsură către alocații și indemnizații”, a conchis ministrul Valentina Buliga.