Moscova: Moldovenii cu abateri migraționiste vor putea veni acasă ca să voteze fără restricţii

Serviciul Federal de Migraţie al Federaţiei Ruse (SFM) a anunţat la 5 noiembrie ca migranții moldoveni, care muncesc în Rusia și care au încălcat legislația migraționistă a acestei țări, vor putea reveni în R. Moldova în perioada 5-30 noiembrie curent, fără restricţii, ca să poată vota la alegerile parlamentare.

Anunţul a fost făcut de șefului SFM, Constantin Romodanovski, care a promis că ulterior, muncitorii moldoveni vor putea să revină în Rusia și să-și reia activitatea.

„Cetățenii care vor dori, cu începere de astăzi şi până la 30 noiembrie, să plece în R. Moldova să participe la alegerile parlamentare, nu vor fi sancţionaţi. Mai mult, noi îi vom ajuta pe migranții moldoveni să-și perfecteze patente de întreprinzător și îi vom angaja în câmpul muncii, în funcție de cotele existente”, a declarat Romodanovski, citat de pagina web a SFM, în cadrul unei întrevederi cu socialiştii Igor Dodon şi Zinaida Grecianîi.

SFM precizează că pe teritoriul Federației Ruse circa 190 de mii de moldoveni muncesc legal. Alți 78 de mii de moldoveni sunt în Rusia, dar nu au venit cu scopul de a se angaja în câmpul muncii. De asemenea, 232 de mii de moldoveni sunt considerați a fi din așa-zisul „grup de risc”. Asta înseamnă că au încălcat legea migraționistă – se află mai mult de 90 de zile pe teritoriul Federației Ruse, fără a fi părăsit teritoriul țării.

Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Guvernul R. Moldova a decis să deschidă 5 secții de votare în Federația Rusă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.